STOP THE PRESS!

Borderlands 2

borderlands2Tekijä: Gearbox Software
Julkaisija: 2K Games
Arvio: 5/5

Ensimmäisen Borderlandsin kyytiin en koskaan ehtinyt nousta, vaikka kaverit sitä suosittelivatkin. Kakkososan luvattiin olevan kaikin tavoin edeltäjäänsä parempi, ja taas kaverit yllyttivät loikkaamaan Rajamaiden maisemiin. Kun peli saapui arvioitavaksi, niin eipä siinä sitten muuta voinut kuin ottaa härkää sarvista. Ja sitten kun tunnin pituisiksi suunnitellut ’pelaanpa pikkaisen’ -sessiot venyivät viisituntisiksi, vakuutuin.

On kulunut viisi vuotta entisen pelin tapahtumista ja Handsome Jack johtaa Pandoran planeettaa yksinvaltiaan elkein. Hienon elokuvamaisen alun päästään valitsemaan neljästä sankarihahmotyypistä yksi, joka sitten löytää itsensä jäämaisemista omalaatuisen Claptrap-robotin hellästä, mutta sekopäisestä huomasta. Pian yhteyttä ottaa myös Guardian Angel ja varsinainen tehtävä selviää: Jackista pitää päästä eroon. Luvassa on paljon räiskimistä, kymmeniä tunteja tekemistä, paljon tutkimista ja paljon vihollisia. Hyvin kirjoitettu tarina jää välillä taka-alalle, mutta on koko ajan mukana hahmojen muodossa.

Räiskintä-toiminta-roolipelit on yksi isoimmista genreistä ja Borderlands 2 hoitaa tonttinsa enemmän kuin hyvin, asettaen myös rajapyykkejä, joita muiden täytyy ylittää. Sen käsikirjoituksesta ja hahmoista löytyy kiinnostavuutta ja huumoria, se ei ota itseään liian vakavasti, tekemistä ja löydettävää riittää useammankin pelin tarpeiksi ja toiminta toimii. Lievästä toistosta erilaisten vihollisten määrässä peliä voisi vähän rokottaa, mutta kun kaikkea muuta on niin tolkuttomasti, on sekin vain pieni rikka rokassa. Räiskintää on reilusti, mutta ei roolipelaamisen peruselementtejäkään ole jätetty paitsioon: uskomattoman monimuotoiset aseet, varusteet, kyvyt ja hahmo kehittyvät matkan varrella ja inventaarioruudussa tulee vietettyä aikaa vain tutkien kaikkea, mitä mukaan on tullut napattua. Oikean työkalun valitsemisella oikeaan taisteluun on merkitystä.

Alun intronkin jälkeen kaikki on toteutettu tyylikkäästi. Borderlands 2 jatkaa edeltäjänsä tavoin sarjakuvamaisella grafiikalla, mutta tuo siihen myös omaa designiään, joten ruutukuvista ei voi erehtyä. Tästä pidän. Ääninäyttelijät hoitavat repliikkinsä mallikkaasti ja musiikki luo juuri oikeanlaista tunnelmaa. Co-op-moninpeli tuo mukaan taktisia elementtejä ja oman hauskan sosiaalisen ulottuvuutensa, mutta erityisen kiitollinen olen siitä, ettei yksinpelaajia ole unohdettu ja soolonakin homma onnistuu. Tällä pelillä Gearbox osoittaa kuuluvansa isojen nimien kuten Valven, Biowaren ja Bethesdan joukkoon.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) 2K Games