STOP THE PRESS!

NBA 2K13

nba2k13Tekijä: Visual Concepts
Julkaisija: 2K Games
Arvio: 4,5/5

On helppo olla paras, kun ei ole kilpailua. Tänä(kin) vuonna 2K Games pääsi mellastamaan koriskentillä yksinään, kun EA perui koripallopelinsä. Voisi siis olettaa, että pelintekijät lepäisivät laakereillaan ja päivittäisivät lähinnä joukkueiden kokoonpanot, kun viime vuoden pelikin ansaitsi Smackthejackissa 4,5 pistettä viidestä. Näin ei ole kuitenkaan tehty, vaan touhua on parannettu ja virkistetty sen verran, että samat pisteet ansaitaan jälleen. Katu-uskottavuutta tuomaan pelin yhdeksi tuottajaksi on palkattu rap-maestro Jay-Z.

Jay-Z:n mukanaolo välittyy paitsi valitusta musiikista, myös välivideoista ja mm. alkuvalikon ulkoasusta. Miehellä on myös jonkin verran koripallotietämystä joukkueen omistajan roolissa, mutta enpä usko, että sille puolelle häntä on päästetty sörkkimään – eikä ole ollut tarviskaan. Suurin iso uudistus on mm. EA:n NHL-peleistä tuttu skill stick -tyylinen ohjaus, johon totuttelu ei kestä kauaa, mutta jonka täydellinen hallitseminen vaatii harjoittelua. On hyvä, ettei korien onnistuminen ole pelkästään kiinni oikea-aikaisesta napin painamisesta, vaan tarvitaan myös tatsin herkkyyttä. Harjoitus tekee mestarin. Pidin myös puolustamiseen tehdyistä muutoksista, koska pallon kärkkyminen tuntui nyt huomattavasti luonnollisemmalta ja pelitilanteet muuttuivat realistisen oloisesti.

Viime vuoden 2K-koris oli aivan uskomattoman hyvän näköinen ja vastasi silmiä hieman siristäen täysin sitä, että olisi katsellut oikeaa NBA-matsia. Siitä on ollut paha parantaa, mutta hieman on ainakin yritetty. Hahmoanimaatioita on lisätty ja enimmäkseen pelaajat tekevät kentällä sekä sen laidoilla kaikkea sitä, mitä heidän olettaisikin tekevän. Juontaja-tiimi ei hämmästytä enää niin paljon kuin viime vuonna, mutta laadulla kommentointi on edelleen tehty. Nostalgian ystäville mukana on mm. vuoden 1992 Dream Team, jonka voi heittää kentälle haastamaan nykyjoukkueet. Julkkisjoukkueessa on mukana Justin Bieber, mikä on aiheuttanut kuhinaa internetin keskustelupalstoilla.

Pelin sisällön ja pienten uudistusten määrä on mittava, mutta nostan vielä esiin pari asiaa: tekoäly on ruuvattu varsin kohtuulliseksi, mutta se on vähän ailahteleva. Välillä vastapuoli on kuin pökkelömetsä, välillä taas Harlem Globetrotters kofeiinihöyryissä. Uutena pelitilana on mukana My Team -korttipeli, johon en oikein syttynyt, mutta lajin fanit saavat varmasti siitäkin jotain irti.

Ensi vuonna EA:n korispeli on ilmeisesti tulossa. Siihen asti pallon virtuaalipussittajat pärjäävät vallan mainiosti 2K13:n seurassa, mutta kun kilpailija tulee markkinoille, onkin jännittävää nähdä miten käy. Tuntuu vähän typerältä lopettaa tähän lauseeseen, mutta ainakaan en liioittele sanaakaan: tämän parempaa koripallopeliä ei markkinoilta löydy.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) 2K Games