STOP THE PRESS!

Carrier Command: Gaea Mission

carrier_commandTekijä: Bohemia Interactive
Julkaisija: Mastertronic
Arvio: 1/5

Firaxis ja X-COM: Enemy Unknown näyttivät äskettäin, millainen on oikea tapa tehdä uudelleenlämmittely parikymmentä vuotta vanhasta pelistä. Ihan taitavana porukkana tunnettu Bohemia Interactive uusii nyt vuoden 1988 Carrier Commandia ja esittelee meille sen toisen tavan: näin sitä ei kannata tehdä. Oikeastaan mitään peliä ei kannattaisi tehdä näin.

Carrier Command viittaa lentotukialukseen, jotka tulevaisuudessa ovat tietenkin huipputeknologisia sodankäynnin liikkuvia tukikohtia. Pelityyppinä on strategia ja omalta tukialukseltaan voi lähettää sotimaan muutamaa eri tyyppiä olevia ajoneuvoja, joita rauskuiksi ja mursuiksi nimitetään. Vastapuolella on samanlaista arsenaalia ja ympäröiviltä saarilta pitää saada kerättyä resursseja sodankäynnin mahdollistamiseksi. Kuulostaa ihan perus-strategioinnilta, siis.

Pelaaja pyritään pitämään kiinnostuneena tarjoamalla kaikenlaisia tavoitteita matkalla saarien hallintaan, mikä varmaan toimisikin, ellei kaikki muu sotisi sitä vastaan, että tätä peliä haluaisi oikeasti pelata. Osa pelistä on toteutettu toimintapelien näkövinkkelistä, eli yksiköitä pääsee ohjastamaan omakohtaisesti. Tämä ratkaisu on pelintekijöiltä täysin turha ja pelillisesti tylsä ja uuvuttava.

Tylsää ja uuvuttavaa ovat myös graafinen ulkoasu, äänet, pelin rytmitys, hiomattomuus, saman toistaminen, kontrollit, tekoäly ja useat pelilliset ratkaisut – mm. moninpelin jättäminen pois. Aidan matalimmasta kohdasta on menty pelisuunnittelun kanssa niin usein, että turhautuminen iskee alta aikayksikön. Jos se, että Bohemia nostaa tässä Carrier Commandin nimen esiin, saa jonkun tekemään siitä paremman uusioversion, on firma yhden tähden ansainnut. Tässä genressä on niin paljon parempiakin pelejä, että CC:GM kannattaa jättää kauppaan.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Bohemia Interactive