STOP THE PRESS!

LittleBigPlanet Karting

little_big_planet_kartingTekijä: United Front Games
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Arvio: 3,5/5

1990-luvun lopulla melkein naurunalaiseksi joutunut karting-peligenre näki viime vuoden lopulla pienen renessanssin, kun LittleBigPlanetin Sackboy, F1-tähdet sekä Segan pelihahmot kaikki pääsivät pikkuautojen rattiin omissa peleissään. Kaikkia pelanneena nostan tästä kolmikosta voittajaksi Segan teoksenSonic and All-Stars Racing Transformed. Sackboyn ajelutkin on kuitenkin ihan hyvin toteutettu.

’Ihan hyvin’ on kieltämättä sanapari, joka vastaa sitä, kun ihmisestä sanotaan, että hän on ’mukava’, kun ei haluta sanoa mitään ilkeää. Tässä kohtaa kritiikkini kohdistuu nimenomaan pelin siihen puoleen, joka Sackboyn maailmalle on uutta: varsinaiseen ajeluun. Pyörää, eikä nelipyöräistä, ole keksitty millään lailla uudelleen, vaan ajelu on niin perinteistä kartingia kuin kuvitella saattaa. Monista genren peleistä tuttu driftaus-boostaus-mekaniikkakin on yksinkertaistettu. Teknisesti toimivaa, muttei tunteita herättävää. Pelinkehittäjät tuntuvat luottavan pelaajien omaan kekseliäisyyteen.

Pelin toinen puoli, LittleBigPlanet-perinteiden mukaisesti, onkin sitten se omien ratojen kyhääminen. LittleBigPlaneteissa omien kenttien ja jopa omien pelien kehittelyyn tehty editori oli helposti lähestyttävä ja testailuun innostava. Karting-pelissä ei ole tässä aivan yhtä hyvin onnistuttu, vaan kynnys ’noh, tein tommosen ympyrän’ ja ’rakensin upean kilparadan’ välillä on turhan korkea ja genren rajoitukset tulevat vähän vastaan. Kärsivällisyydellä ja perehtymisellä saa kyllä monenlaista aikaiseksi, muiden tekemästä sisällöstä päätellen (mm. kaloilla veden alla ajeltava kisa ja avaruusräiskintä). En näe siitä tulevan kuitenkaan yhtä suosittua kuin originaali-LBP:n tuotosten tekemisestä.

Vuonna 2010 julkaistiin hyvin samantyylinen peli, nimeltään ModNation Racers. Sony mainosti sitä isosti, järjesti kilpailuja ja muisti mainita sen monessa yhteydessä. Huikeaa menestystä siitä ei kuitenkaan tullut. LBP Karting parantaa ModNationista joka osa-alueella: sen muokattavuus on huikeasti parempi, sen pelihahmot ovat sympaattisempia ja vaikkei se genren raja-aitoja murrakaan, on se silti hauskempi ja inasen omaperäisempikin. Ajopelinä se kuitenkin häviää monille muille karting-ajeluille.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) SCE