STOP THE PRESS!

God of War: Ascension

gow_ascensionTekijä: SCE Santa Monica
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Arvio: 3/5

God of War -pelisarja on saanut minulta tasaiseen tahtiin neljää tai viittä tähteä, sen verran laadukkaasti ja komeasti pelit on aina tehty. Jostain syystä uusimman osan, Ascensionin suhteen minulla oli aina suussa pieni sivumaku siitä, että nyt tuodaan väkisin lisää markkinoille, vaikka uutta tarjottavaa ei ole. Moninpelin luvattiin olevan se iso uusi asia, mutta silti täytyy myöntää, että tällä kertaa makuaistini oli oikeassa: soppa maistuu viimeviikkoiselta ja vähän väljähtäneeltä.

Kratoksen tarinassa palataan tällä kertaa menneisyyteen, mutta kuitenkin jo siihen aikaan, kun miekkonen oli ehta soturi, vaan ei vielä sodan jumala. Perheelle kävi köpelösti ja nyt vastassa ovat kolme Fury-siskoa sekä sisäiset demonit.

Jos pelimaailmassa jaettaisiin Oscareita, olisi GoW jälleen ainakin ehdolla lavastuksen sarjassa: ympäristöt, joissa mätke tapahtuu, ovat taas komeita, eeppisiä ja massiivisia mittakaavaltaan. Käsikirjoitus-Oscarista olisivat jotkin edellisistä osista voineet haaveilla, Ascension ei. Kratoksen matka jää hieman tyhjänpäiväiseksi ja itseään toistavaksi. Ronski verimättö tuntuu edelleen toimivalta, mutta sekin junnaa paikallaan, eikä isompia uudistuksia siihen ole tehty. Taikoja ei ensimmäisellä läpipeluulla pääse edes juuri käyttämään.

Hehkutettu moninpeli tuntuu kaikesta huolimatta mukaan liimatulta lisältä. Vaikka pelitiloja riittää ja pelistudio on selvästi paneutunut asiaan ajatuksella, ei touhu God of Warin maailmaan oikein sovi. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin aika peruskaavalla tehdystä joukkomätkeestä, joka ei kauaa jaksa kiinnostaa. Moninpelin olisi voinut julkaista vaikka erikseen ladattavana pikkupelinä.

God of War: Ascension ei ole huono peli. Jos sen edeltäjiä ei olisi olemassa, se olisi lajityypissään jopa erinomainen. Nyt tunne siitä, että kaikki on nähty ennenkin, tulee liian vahvana, eikä Kratoksen raivo koukuta kuin ennen. Ehkä tämän olisi voinut jättää väliinkin ja säilyttää paukut väistämättä Playstation 4:lle tulevaan seuraavaan GoWiin. Santa Monican laaduntarkkailu on vielä kohdillaan, mutta sydän ei enää eeppisesti hakkaa.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) SCE 2013