STOP THE PRESS!

Bioshock Infinite

bioshock_infiniteTekijä: Irrational Games
Julkaisija: 2K Games
Arvio: 5/5

Ensimmäiset Bioshockit, saati niiden esi-isät eivät koskaan iskeneet minuun kympillä, joten aloitin loikan Columbian pilvissä leijuvaan kaupunkiin vain varovaisen positiivisesti. Jo tuntia myöhemmin olin myyty, seuraavat reilu kymmenen tuntia lumoutunut, eikä peli kokonaisuutena pettänyt koko läpipelaamisen aikana. Niin paljon vaivaa on tähän peliin nähty, ettei sille voi olla antamatta täysiä tähtiä ja mitä lämpimintä suositusta.

Tarinan päähenkilö on Booker DeWitt, jonka taustoista ei juuri kerrota, vaan ne selviävät pelin aikana. Mies lähtee rinnakkaisessa historiassa elävään taivaskaupunkiin tarkoituksenaan noutaa tyttö nimeltä Elizabeth, jota pidetään jostain syystä vankina. Matka läpi huikeasti rakennetun Columbian kaupungin sisältää enemmän hyvää tarinaa kuin keskimääräinen scifi-kirja ja lisää saa matkan varrella tonkia halutessaan niin paljon kuin sielu sietää. Loppuhetket jättävät huikean fiiliksen.

Sielusta puheen ollen, melkein sellaisen voisi olettaa olevan Elizabethilla, joka on yksi parhaista tekoälyn ohjastamista pelihahmoista koskaan. Välillä saattaa huomata temput, joita pelintekijät ovat käyttäneet Elizabethin toiminnan takaamiseksi, mutta silloinkin pitää kunnioittaa heidän ideoitaan.

Pohjimmiltaan Bioshock Infinite on räiskintäpeli. Isompia ja pienempiä vihollisia tulvii eteen lähes jatkuvalla syötöllä, vaikka hiljaisissa hetkissä peli on vahvimmillaan. Paljon valinnanvaraa etenemiselle ei myöskään anneta, mutta kun kaikki, mitä ruudulle tulee, on mielenkiintoista, niin eipä sekään juuri haittaa. Graafisesti vastaan tulee paikoitellen hervottoman upeita maisemia ja pelin äänimaailmakin on viimeisen päälle hiottu. Pääosien ääninäyttelijät osaavat myös asiansa. Niinkuin sanoin, tämän pelin tekemiseen on oikeasti nähty vaivaa.

Täydet viisi tähteä tunnelmasta, tarinasta ja toteutuksesta. Ne kolme asiaa ovat niin vahvoja, että toiminnan lievä tasapaksuus jää kaiken sen alle. Siellä täällä esiin hiipii tunne siitä, että Columbia on vain kulissi, eikä elävä kaupunki – ja että enemmänkin olisi voitu repiä irti vaikka Elizabethin kyvyistä. Kaikkea ei voi saada, mutta eipä minulla enempää tähtiä olisi ollut annettavaksikaan.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) 2K Games