STOP THE PRESS!

The Last of Us

last_of_usTekijä: Naughty Dog
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Arvio: 5/5

Kun konsolin elinkaari alkaa olla päättymässä, on se pelintekijöillekin jo tuttu laite, joten siitä osataan ottaa kaikki irti. Playstation 4 on tulossa jouluksi, PS3 siirtymässä hiljakseen eläkkeelle ja nyt Naughty Dog näyttää, mitä sillä voi tehdä, kun asiansa osaa.

The Last of Us sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa suurimman osan ihmiskunnasta on tappanut sieni-itiötauti. Jäljellä olevat ovat muuttuneet enemmän tai vähemmän zombimaisiksi hirviöiksi, tai sitten he taistelevat viimeisistä ruoantähteistä ja muista hyödykkeistä muita ihmisiä vastaan. Tämän maailman läpi taivaltavat nelikymppinen Joel ja teinityttö Ellie.

Ensinnäkin pitää sanoa, että pelin juoni on todella vahva ja se tiivistyy keskuskaksikkoon, jonka ääninäyttelijätkin osaavat työnsä viimeisen päälle. Pelin pelaaminen on kuin olisi katsonut hyvän tv-sarjan kauden tai kaksi putkeen läpi. Toki pelatessa on itse mukana tapahtumissa. The Last of Usin maailmassa on kaikesta pulaa, joten vaikka aseita löytyykin, ammuksia on harvassa. Tätä puutetta voi korvata väsäämällä puukkoja ja muita teräaseita, molotovin cocktaileja ja naulapommeja sieltä täältä löytyvistä tarvikkeista. Samoista tehdään myös ensiapupaketteja, joten välillä pitää tehdä vaikeita päätöksiä.

Naughty Dog on luonut todella hienon pelikokemuksen, joka on täynnä yksityiskohtia, realismia, vahvoja tunteita ja tunnelmaa. Päähenkilöt eivät lyö hirviöiden päitä irti pesäpallomailalla huutaen ”Home Run, brother!”, vaan koettavat selvitä surkeasta tilanteesta päivän kerrallaan. Tunnelin päässä näkyvä valo ei välttämättä ole aurinko, vaan verenhimoisen rosvojoukon valonheitin. Varsinkin loppupuolella tuntuu, että räiskintää on liikaakin, sillä Last of Us on hienoimmillaan hiljaisimmillaan. Tälle on helppo antaa viisi tähteä.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Sony Computer Entertainment