STOP THE PRESS!

Be Cool

becoolOhjaus: F. Gray Gray
Käsikirjoitus: Peter Steinfeld
Tuotanto: Danny De Vito, David Nicksay, Michael Shamberg, Stacey Sher
Pääosissa: John Travolta, Uma Thurman, Harvey Keitel, Vince Vaughn, The Rock
Arvio: 4/5

Elmore Leonardin ”Get Shorty” -kirja ilmestyi jo vuonna 1991 ja siitä muodostui heti bestseller. Suosiostaan huolimatta romaani saatiin siirrettyä valkokankaalle vasta vuonna 1995. Koska elokuva teki odotuksia paremman tuloksen, oli luonnollista odottaa tarinalle jatkoa. Leonard julkaisikin jatko-osan ”Be Cool” neljä vuotta myöhemmin. Tämän jälkeen elokuvantekijät alkoivat työstää romaanista käsikirjoitusta, mutta monien mutkien kautta projekti viivästyi melkoisesti. Vasta äskettäin elokuva pääsi valloittamaan valkokankaat.

Chilli Palmer (John Travolta) on kyllästynyt elokuvabisnekseen. Häntä eivät kiinnosta elokuvien jatko-osat, koska on tylsää toistaa samaa juttua moneen kertaan. Hän on jo joutunut studion painostuksesta tekemään menestyksekkäälle ”Get Leo” -elokuvalle jatko-osan ”Get Lost”. Eräänä päivänä hän tapaa musiikkituottaja Tommy Athensin (James Woods), joka ehdottaa elokuvaa, joka kertoisi hänestä, samassa bisneksessä toimivista hämärämiehistä ja venäläisestä mafiasta. Tähän ei Chilli suostu, mutta mennessään kahvilaan Tommy ammutaan kuoliaaksi. Chilli päättää auttaa surevaa leskeä Edietä (Uma Thurman) levy-yhtiön pyörittämisessä, mutta pian hän huomaa, että vanhan koronkiskurin taidoille on taas töitä.

”Be Cool” on hyvin uskollinen Leonardin teokselle, joka ei juonellisesti ollut mikään maata mullistava, mutta viihdyttävä kuitenkin. Kirjan tyyli viittasi hyvin siihen, että tässä on jo lähestulkoon käsikirjoituksen runko. Ei siis ihme, että käsikirjoittaja Peter Steinfeldillä on ollut huomattavasti helpompi työ kuin ”Get Shorty”-elokuvan käsikirjoittajalla Scott Frankillä. Näyttelijäsuoritukset ovat kauttaaltaan hyviä pienistä rooleista isoimpiin. Parhaiten nauruhermot saa kutkuamaan yleensä typerissä leffoissa esiintyvä The Rock, joka tekee harvinaisen hauskan roolisuorituksen elokuvaurasta haaveilevana henkivartija Elliott Wilhelminä. Toisaalta, jos Travolta oli edellisessä versiossa itse mr. Cool, niin tällä kertaa hän valitettavasti oli hyvin laiskanoloinen tehdäkseen kunnollista jälkeä viileenä Palmerina. Pienistä puutteista huolimatta ”Be Cool” on ehdottomasti kevään viileimpiä jenkkitoimintakomedioita.

Lisälevyltä löytyvät tavanomaisen dokumentin lisäksi muutama ekstra kuten poistettuja kohtauksia, ns. gag reel, traileri ja ehkä hauskinta ekstroissa on Rockin musiikkivideo ”You Ain’t Woman Enough”. Muuten tasapaksu ekstrapaketti.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by MGM, 2005

Traileri: