STOP THE PRESS!

The Bureau: XCOM Declassified

the_bureauTekijä: 2K Marin, 2K Australia, 2K China
Julkaisija: 2K Games
Arvio: 2/5

XCOM-pelisarja palasi komeasti parrasvaloihin viime vuoden lopulla, kun strategiapeli XCOM: Enemy Unknown ihastutti sekä sarjan vanhoja faneja, että uusia pelaajia ympäri maailman. Jo kauan on ollut tiedossa, että XCOM-sarjaan oli tekeillä toinenkin peli, josta jostain syystä pysyttiin aika hissukseen: tiedossa oli suurinpiirtein ainoastaan se, että kyseessä on FPS-räiskintä. Välillä projekti näytti jo ajautuneen karille, mutta Enemy Unknownin suosion myötä se ravisteltiin uuteen uskoon ja tuloksena oli The Bureau.

Ollaan 60-luvun alussa, kylmä sota on viileimmillään ja salaisuuden verhon takana hyörii organisaatio nimeltä The Bureau, jonka tehtävänä on pitää maailma turvassa avaruuden valloittajilta. Pelaaja on CIA:n agentti William Carter, joka johtaa joukkiota byröö-agentteja tehtäviin ympäri maata pelastamaan, puolustamaan ja pistämään matalaksi. Salaisia kansioita katsoneille juoni on aika tuttua huttua, mutta tarinan asetelmat on kehitetty peruspäteviksi. Kovin poukkoilevaa juonta ei kuitenkaan ole luontevasti saatu kuljetettua pelin läpi.

Suoraviivaisen ensimmäisen persoonan räiskinnän sijaan saatiinkin sitten taktista räiskintää, mikä kieltämättä inasen paremmin XCOMin maailmaan sopiikin. Kolmannen persoonan pyssyttely yhdistettynä hidastetussa ajassa toteutettuun ryhmätaktikointiin on eri asia kuin suin päin ryntäiltävä alieninlahtausramboilu. Varsinkin, kun XCOMista tuttuun tapaan agenttien kuolemat ovat lopullisia. Koko touhun pilaa kuitenkin se, että meininkiin kyllästyy nopeasti: jokainen tehtävä käy läpi saman kaavan kerta toisensa jälkeen ja rutiini puuduttaa. Kiire on tullut, budjetti huvennut tai mielikuvitus lopahtanut.

Hienointa tässä pelissä ovat kieltämättä 1960-luvun tunnelma ja nostalgisen näköisiksi luodut ympäristöt. Olisihan kokonaisuus muutenkin varmasti huonompi voinut olla, mikäli olisi edetty täysin alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Tällaisenään The Bureau: XCOM Declassified jää siltikin turhaksi spinoffiksi. Se olisi ehkä pärjännyt paremmin omillaan, ellei Enemy Unknown olisi ollut niin pirun hyvä. Nyt XCOM-leima tuntuu vähän päälle lätkäistyltä ja yhteen aikaan huhuttiinkin, että linkki emosarjaan jäisi pelistä kokonaan pois. Monipuolisempi tehtävärakenne olisi pelastanut paljon, nyt Bureau jää pelien unholaan, kuin agenttien pois pyyhkimänä.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) 2K Game