STOP THE PRESS!

Grand Theft Auto V

RSGNYC_GTAV_FOB_X1A_2.3_NOESRBTekijä: Rockstar North
Julkaisija: Rockstar Games / Take-Two Interactive
Arvio: 5/5

Vaikka kyseessä on yksi suurimmista ja kalleimmista viihdetuotteista koskaan ja arvostelun voisi aloittaa luettelemalla vaikka mitä ylisanoja ja saavutuksia, aloitan sen kertomalla, mitä tunsin ensimmäisen 20 minuutin aikana: Syvää häpeää niitä vanhempia kohtaan, jotka ostavat tämän pelin lapsilleen ikärajoituksesta piittaamatta. Hyi teille, jotka jaatte Facebookissa kuvia ’onnellisista muksuistanne’ pelaamassa GTA V:tä. Hyi. Grand Theft Auto V on aikuisten peli. Se on sitä sisällöltään, se on sitä huumoriltaan, se on sitä pelimekaniikoiltaan. Ja se on hyvä juttu. Aikuiselle.

GTA V on valtava peli. Tavallaan valtavin koskaan. Tekemisen määrä siinä on huimaavaa: voisin täyttää tämän arvostelun ainoastaan luettelemalla asioita, mitä tässä pelissä voi tehdä. Tietenkin pääosassa ovat rikokset ja rötöstely, mutta päivänsä Los Santosissa voi viettää ajellen autolla, pyöräillen, sukellellen, golfaten, nettisurffaten, televisiota katsoen, osakekauppoja tehden, lennellen, strippiklubilla vieraillen, tennistä pelaten tai koiran kanssa leikkien. Tai satoja muita asioita – ai niin, vaikka pelin juonta pelaten.

Juoneen kuuluu kolme henkilöä, joilla kaikilla pelataan. Michael on perhe-elämään vetäytynyt ex-rikollinen, Trevor törkyturpainen hunsvotti ja Franklin rikoksen poluille lähtevä nuorukainen. Heidän tarinansa kohtaavat ja kohta ollaankin suunnittelemassa yhdessä keikkoja. Kolmen päähenkilön käyttäminen on realistinen ratkaisu Rockstarilta, sillä näin miekkoset tuntuvat maanläheisimmiltä, eivätkä supermies-macgyvereiltä, jotka osaavat kaikkea hakkeroinnista helikopterilla lentämiseen. Toisaalta kun pompitaan (ihan vaikka vapaavalintaisesti) miehestä toiseen, ei äijiin synny välttämättä kummoista tunnesidettä.

Teknisenä suorituksena GTA V on häkellyttävä. Netti on jo pullollaan satojen ja satojen kohtien listoja yksityiskohdista, joita Rockstar on jättimäiseen kaupunkiinsa ja sen ympäristöihin tunkenut: kaikkea autojen sisävalojen toimimisesta tuulen suunnan vaihteluun ja sandaalien käyttäytymiseen oikein hahmojen jaloissa. Aina kun peliä pelaa, näkee tai kuulee jotain uutta. Ehkä autot voisivat käyttäytyä hieman paremmin, ehkä useampaan rakennukseen olisi hienoa päästä sisälle, ehkä pelaajaa ei tarvitsisi tehtävissä viedä kuin pässiä narussa, ehkä kaduilla voisi olla vielä enemmän ihmisiä… mutta mitä väliä, kun pelin maailma on silti näin uskomaton? On vaikea uskoa, että PS3 tai Xbox 360 pyörittää tällaista määrää dataa ruudullaan. Niin ne vain tekevät.

Tämän kuun alussa peliin julkaistiin erillisenä komponenttina vielä GTA Online, joka on nimensä mukaan verkkopelaamista samoissa maisemissa. Valitettavasti sitä ovat pelin suosion takia vaivanneet vielä monenlaiset ongelmat, enkä ole ehtinyt tai päässyt sitä kunnolla tyypittämään. Näkemäni perusteella hyviä ideoita ja aivan valtavasti potentiaalia siinäkin kuitenkin on, kunhan homma saadaan sujuvasti pyörimään.

Olisiko nyt sitten niiden ylisanojen aika? GTA V on teknisesti uskomaton, hieno ja monipuolinen pelielämys aikuiseen makuun ja siihen saa halutessaan hukattua satoja ja satoja tunteja yksin pelatessakin. Se on peli, joka (useiden sarjan edeltäjien tavoin) jää pelihistorian lehdille monessakin eri kategoriassa. Se on peli, johon kaikkia muita avoimen maailman toimintapelejä tullaan vertaamaan. Kunnes tulee GTA VI.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Rockstar Games