STOP THE PRESS!

Puppeteer

puppeteerTekijä: SCE Japan Studio
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Arvio: 4/5

Tasoloikkapuun latvassa keikkkuvat yhä ne samat hemmot kuin 90-luvullakin: kuningas Mario ja välillä paremmin, välillä huonommin onnistuvat Rayman ja Sonic. Toki muun muassa Ratchet Clank-kavereineen on ravistanut puuta silloin tällöin, mutta silti uutta vertakin kaivataan. Sitä tarjoilee omaperäisestä otteestaan tunnettu Sonyn Japan Studio, joka marssittaa pelaajan vinksahtaneen nukketeatterin maailmaan.

Pääosassa pelissä on Kutaro-nukkepoika, jonka pään paha Kuukarhukuningas repii irti sielunvarastamisaikeissa. Se peli ei tietenkään vetele, joten Kutaro lähtee päänhakureissulle taikasaksien, matkan varrelta löytyvien varapäiden sekä Ying Yang -aavekissan kanssa. Kuulostaako sekavalta? Se juuri on Puppeteerin parasta antia – mielikuvitusta on käytetty kiitettävästi. Välillä tulee tosin mieleen, että tekijät ovat katselleet Ghiblin animeleffoja liiankin tarkasti.

Pelillisesti Puppeteerissa on paikoitellen varsin kekseliästä menoa. Taikasaksien käyttö liitämiseen, aseena ja taustan leikkaamiseen, sekä varapäiden erilaiset ominaisuudet virkistävät muuten aika peruskaavalla etenevää tasoloikkaa. Kokonaisuus jää vähän tasapaksuksi, eikä peliä yhden pelikerran jälkeen jää kaipaamaan, kuten vaikkapa parhaita Marioita.

Graafisesti pelissä on hieno tunnelma. Se sijoittuu pimennettyyn nukketeatteriin ja kaikki näkyvä on ’aidon’ näköistä rekvisiittaa, joka ponnahtaa ja poukkoilee näkyviin näkymättömän koneiston työntämänä. Ääninäyttely on ylilyödyn teatraalista ja täysin pelin luonteeseen sopivaa. Taustalla yleisö reagoi pelin tapahtumiin kauhistellen, ihastellen ja aplodeja antaen. Puppeteer on sen verran omituinen, että meikäläisen se hurmasi, mutta ei välttämättä sitä niin sanottua ’suurta yleisöä’, joten Kutaron tarina saattaa päättyä tähän.

Aulis Stellan for smackthejack

Kuva (c) SCE