STOP THE PRESS!

Meri sisälläni (Mar adentro)

meri_sisallaniOhjaus: Alejandro Amenábar
Käsikirjoitus: Alejandro Amenábar, Mateo Gil
Tuotanto: Fernando Bovaira, Alejandro Amenábar
Pääosissa: Javier Bardem, Bélen Rueda, Lola Dueñez, Mabel Rivera
Arvio: 4,5/5

Meri sisälläni on jo ehtinyt kerätä roppakaupalla palkintoja maailman elokuvafestivaaleilta (mm. parhaan ulkomaisen filmin Golden Globe ja parhaan näyttelijän palkinto Venetsian filmifestivaaleilta). Se on myös ehdolla parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin saajaksi. Äkkiseltään voisi luulla, että neliraajahalvaantuneesta ihmisestä ei kovin kummoista – eikä varsinkaan elokuvallista – tarinaa saisi aikaan, mutta kylläpä vain ohjaaja Amenábar on tehtävässään mainiosti onnistunut.

Tositapahtumiin perustuva Meri sisälläni kertoo jo lähes 30 vuotta neliraajahalvaantuneena maanneen ja kuolemaa kaipaavan Ramón Sampedron (loistava Javier Bardem) tarinan. Täysin avutonta Ramónia hoitaa hänen veljensä perhe. Laillisen eutanasian hyväksymisen puolesta käytävässä oikeustaistelussa auttaa itsekin vaikeasti sairas lakinainen Julia (Bélen Rueda), ja elämänuskoa yrittää palauttaa murheittensakin keskellä iloinen Rosa (Lola Dueñez). Rakkauttakin on ilmassa, mutta kuka ja millä tavalla pystyy lopulta tuomaan helpotuksen Ramónin kärsimyksiin?

Tämän tyyppisellä elokuvalla on vaarana latistua pelkäksi puhuvien päiden kamaridraamaksi. Amenábar on kuitenkin saanut filmille tarttumaan oikeaa elokuvaa. Rytmin ja jännitteen säilyttäen Amenábar vie välillä katsojan Ramónin sairasvuoteen ääreltä seuraamaan sivuhenkilöiden elämää sekä Ramónin muistoja, ja unelmissaanhan voi vaikka lentää.. Raskaasta aiheestaan huolimatta Meri sisälläni ei ole synkkä elokuva. Huumori – vaikka sitten sardoninenkin – keventää tunnelmaa juuri sopivasti, kirpoaapa yleisöstä jokunen naurukin.

Meri sisälläni käsittelee itsemurhan ja eutanasian vaikeita kysymyksiä kiitettävän monelta kannalta. Mitkä ovat ihmisen oikeudet omaan elämäänsä? Missä määrin valtio ja kirkko voivat ihmisen elämään ja kuolemaan puuttua? Millä ehdoilla yleensä kannattaa elämää jatkaa? Mitä itsemurhaa suunnitteleva on velkaa ystävilleen ja perheelleen? Siinä vain muutamia elokuvan pohtimia aiheita. Valmiita vastauksia ei tyrkytetä. Eipä niitä kai olekaan.

Erityisesti täytyy kehua elokuvan näyttelijöitä ja Amenábarin loistavaa henkilöohjausta. Vaikka henkilöhahmot on kirjoitettu erilaisten näkökulmien edustajiksi, ei heidän hahmoissaan ole mitään paperinmakuista tai päälleliimattua. Katsojalle tulee tunne, että nämä mielipiteet ovat muodostuneet aidosti elettyjen elämien tuloksina. Varsinkin pääosan esittäjä Javier Bardem osoittaa, että taitavalle näyttelijälle kasvot ovat instrumentti, jolla voi ilmaista suuria tunteita ilman sen isompia huitomisia. Hieno elokuva.

DVD:llä on hienon elokuvan lisämateriaalina hieno, liki puolitoistatuntinen dokumentti Meri sisälläni –elokuvan tekemisestä. Dokumentti seuraa filmauksia aina käsikirjoituksen alustavasta ideoinnista näyttelijöiden roolinsa valmistautumisen kautta elokuvan valmistumiseen saakka. Ohessa tutustutaan myös mm. kuvauksen saloihin ja elokuvamusiikin tekemiseen. Tämmöistä lisää.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo copyright by Fine Line Features, 2004

Traileri: