STOP THE PRESS!

Ratchet & Clank: Nexus

ratchet_clank_nexus-24723750-frntl

Tekijä: Insomniac Games
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Arvio: 4,5/5

Ratchet & Clank -pelit nousivat yksi peli kerrallaan omalla listallani yhdeksi kaikkien aikojen parhaista tasoloikkasarjoista. Varsinkin A Crack in Time oli itselleni mieluisa, ja tarjosi toimivinta pompintaa Nintendon rajojen ulkopuolella. Ratchet & Clank: Nexus haiskahti ennakkoon hieman nopealta välituotteelta ennen seuraavan sukupolven konsoleita, mutta mielenkiinnolla silti sen syvyyksiin loikkasin.

Parivaljakko on viemässä läpikieroa Vendra Progia viettämään loppuelämäänsä vankilassa. Kuljetuskeikka keskeytyy Vendran kaksoisveljen suorittamaan pelastusoperaatioon ja kohta koko galaksi on vaarassa. Pelissä runsaasti viljelty huumori on oikeasti hauskaa ja toimii myös vanhemmalle pelaajakunnalle. Sama pätee juoneen kokonaisuudessaan: pikkumuksuille se on seikkailu, vanhemmille pelaajille syvyyksistä löytyy muutakin.

Toiminta on tuttua kaikille pelisarjan ystäville: takuuvarmaa – tavallaan perinteistäkin – tasoloikkaa höystettynä hullulla huumorilla, huikean omaperäisillä aseilla, oudoilla pahiksilla ja paikoittain ihan ovelillakin pulmilla. Kaveruksien pelit on aina tehty laadukkaasti, eikä Insomniac ole siitä nytkään tinkinyt. Animaatioissa ja hahmosuunnittelussa pelistudio pärjää parhaimmillaan Pixarille. Viimeinen hionta grafiikoista ehkä paikoitellen puuttuu, mutta huonon näköisiä maisemat eivät missään tapauksessa ole. Myös englanninkielinen ääninäyttely on juuri oikein ylilyötyä, musiikin jäädessä hieman mitäänsanomattomaksi.

Kahden vähän sivuraiteelle lähteneen pelin jälkeen Ratchet & Clank: Nexus on erinomainen, joskin vähän tutulta maistuva paluu pelisarjan perusasioihin. Huumori, pelattavuus, kenttäsuunnittelu, toteutus ja toiminta ovat kaikki kunnossa. Puoli tähteä lähtee siitä, että olisi tätä enemmänkin pelannut: kuutisen tuntia kiepahtaa nopeasti. Tosin voihan sitten aina aloittaa uudelleen.

Aulis Stellan for smackthejack

Kuva (c) SCE 2013