STOP THE PRESS!

Elokuvan mestareita ja kansainvälisiä löytöjä Orionissa keväällä – Ozu, Duras, Kechiche, Honkasalo

Klassikot valloittavat taas Orionissa. Uuden Kino Klassikko -teeman aloittaa Tuulen viemää, joka nähdään Bio Rexissä restauroituna digikopiona. Elokuvan historia -luentosarja perehdyttää elokuvataiteen merkkiteoksiin. Charles Chaplinin 100-vuotiasta pientä kulkuria juhlistetaan mm. Cleaning Womenin kinokonsertilla. Dokumentti on Orionissa vahvasti esillä DocPointin aikana sekä Stranger Than Fiction -sarjassa. Pirjo Honkasalo on valinnut Orioniin oman carte blanchensa. Uuden elokuvan parhaimmistoa esitellään palkitun Abdellatif Kechichen retrospektiivissä ja kuukauden elokuva -sarjassa.

ELOKUVAN MESTAREITA
Elokuvan mestareista Yasujiro Ozua on pidetty ”ohjaajista japanilaisimpana” – kuitenkin hänen teemansa ovat yleispäteviä. Vuosien varrella Ozusta on tullut maansa ohjaajista kaikkein arvostetuin. Orionissa nähdään valikoima keskeisiä klassikoita (Myöhäinen kevät) ja arvokkaita löytöjä (Tarina vuokrakorttelista).

Monilahjakkaan ranskattaren, Saigonissa syntyneen kirjailijan ja elokuvantekijän Marguerite Durasin 100-vuotismuistoa kunnioitetaan retrospektiivilla. Durasin kirjoittama Hiroshima, rakastettuni nähdään uutena 4K-digirestauroituna versiona. Duras-juhlasymposium järjestetään Orionissa 14.–15.3.

Nykyelokuvan suuriin nouseviin ohjaajiin kuuluva Abdellatif Kechiche voitti keväällä Cannesin Kultaisen palmun draamallaan Adèlen elämä – osat 1 ja 2. Orionin sarjassa nähdään kaikki ohjaajan aiemmat pitkät elokuvat, kuten länsimaisen historian pimeälle puolelle sukeltava Vénus noire.

Italialainen Anna Magnani (1908–1973) on elokuvanäyttelijöiden joukossa ainutlaatuinen. Hän nousi maailman tietoisuuteen neorealismin myötä ja loisti Roberto Rossellinin, Luchino Viscontin ja Jean Renoirin ohjauksessa. Upeisiin Magnani-löytöihin kuuluu myös Mario Monicellin Lemmenvaras.

DOKUMENTTIA HONKASALON VALINNOISTA VASTAVIRRAN ERIKOISUUKSIIN
Palkittu mestari Pirjo Honkasalo on valinnut Orioniin carte blanchen, jossa nähdään niin dokumenttielokuvan uusia mestariteoksia (Sergei Loznitsan Blokada ja Leonard Hetel Helmrichin Shape of the Moon) kuin elokuvan klassikoitakin (Bresson, Pasolini, Resnais, Fassbinder).

DocPoint -festivaaliin osallistutaan Orionissa täysin panoksin 29.1.–2.2. DocPoint: Pakopiste -hanke jatkuu: Mika Taanilan ja Sami van Ingenin vieraina ovat VALIE EXPORT Itävallasta ja Ernie Gehr Yhdysvalloista. Esiin nousee myös Jean Rouch, etnofiktion ranskalainen mestari, restauroituine elokuvineen (La Chasse au lion à l’arc, Sigui 1967–1973: invention de la parole et de la mort).

Ilkka Kippolan ja Jari Sedergrenin Dokumentin ytimessä -projekti etenee kuin juna, ja Chris Markerin esikoiselokuva Olympia 52 Helsingin olympialaisista nähdään siinä ensi kertaa Suomessa.

Lauri Lehtisen ja Antti Suonion vastavirtaprojekti vie sekin nyt dokumenttielokuvan pariin otsikolla Stranger Than Fiction, jännevälin yltäessä mondosta feminismiin. Kaikki huipentuu 1.3., jolloin Night Visions: Shockpoint tarjoaa tavaraa koko yön edestä.

ASIANTUNTIJAT ESIIN
Antti Lindqvist (1953–2013) oli näkemyksellinen elokuvakriitikko ja kirjailija. Jukka Kangasjärven ideoima kunnianosoitus tuo esiin Lindqvistin mieltymysten monet puolet G. W. Pabstin Pandoran lippaasta Andrei Tarkovskin Uhriin. Lindqvist on esillä myös käsikirjoittajana ja suomentajana.

Dekkarit valkokankaalla -sarjan on valinnut Suomen rikoskirjailjoiden kärki apunaan johtavia asiantuntijoita, joukossa Matti Remes, Outi Pakkanen, Jarkko Sipilä ja Reijo Mäki.

VANKINTA KOTIMAISTA
Käynnistämme ensimmäisen täydellisen retrospektiivin Erkki Karulle, Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden perustajalle. Nummisuutarit oli Karun mestariteos mykän elokuvan kaudella. Sarjassa nähdään myös Karun lyhytelokuvat ja katkelmat kadonneista elokuvista Myrskyluodon kalastaja ja Suvinen satu. Orionin Erkki Karu-tilaisuudessa 22.1. alustaa Outi Hupaniittu ja nähdään Peter von Baghin dokumenttielokuva Suomi-Filmin tarina 1 arvokkaine haastatteluineen.

Elokuvan kansallisen digitointiprojektin esittely jatkuu, mukana Mikko Niskasen Asfalttilampaat, Valentin Vaalan Sysmäläinen ja Jukka Virtasen Pähkähullu Suomi sekä hämmästyttävimpänä saavutuksena Aleksandr Ptushkon mahtava scope-tuotanto Sampo lopultakin aidosti hehkuvissa väreissä ja 4K-masteroituna.

KUUKAUDEN ELOKUVA JA 3D
Kuukauden elokuva -sarjassa nautitaan uuden elokuvan huipputeoksista, jotka eivät tule Suomessa teatterilevitykseen. Keväällä esitetään mustavalkoinen mykkäfilmi Blancanieves, saudiarabialaisen Haifaa al-Mansourin riemastuttava esikoiselokuva Wadjda sekä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla ihastuttanut ironinen Oh Boy.

3D-elokuvien esittely jatkuu. Stefan Drösslerin fantastisessa kolmituntisessa luentonäytöksessä 5.4. on runsaasti uutta materiaalia. Skaala ulottuu 1950-luvun Universal-kauhusta (Mustan laguunin hirviö) modernin 3D-elokuvan huippusaavutuksiin (Gravity).

LUENTOSARJOJA JA KOULUNÄYTÖKSIÄ
HYY:n Elokuvaryhmän teemana on Elokuva uskonnon peilinä, ja jänneväli yltää Ingmar Bergmanista (Talven valoa) Cecil B. DeMilleen (Kymmenen käskyä). Sarja on toteutettu yhteistyössä Helsingin yliopiston uskontotieteen oppiaineen populaarikulttuurin tutkijapiirin kanssa. Luennot ovat perjantaisin 7.2.–25.4., ja niille on vapaa pääsy.

Elokuvan historia -suosikkisarja laajenee kokonaisella uudella opintokokonaisuudella. Sarjoissa edetään toisen maailmansodan ajasta nykypäivään asti. Federico Fellinin Tie, ja King Hun Kultainen hämähäkki kuuluvat sarjojen kohokohtiin. Luennot ovat Orionissa maanantaisin klo 16.15, ja 13.1.–24.2. osuuteen on ilmoittautumismenettely.

Kino Klassikko –teeman avaa itseoikeutetusti 75-vuotisjuhliaan viettävä Tuulen viemää, joka esitetään Bio Rexissä lauantaina 1.3. tuliteränä digirestaurointina.

On kulunut sata vuotta siitä, kun Charles Chaplin loi legendaarisen pienen kulkurin hahmonsa. Taidemuseo Tennispalatsin näyttelyn innoittamana Orionissa järjestetään elokuvasarja ja tapahtumia, mm. Cleaning Womenin kinokonsertit 30.3. ja restauroitujen Keystone-komedioiden erikoisnäytös Chaplinin syntymäpäivänä 16.4.

Walt Disneyltä nähdään kymmenen animaatiota ajalta, jolloin satusetä Walt itse toimi tuottajana. Sarja ulottuu Lumikista Viidakkokirjaan.

Koululaisnäytöksissä on taas mistä valita. Lisätietoa saa verkosta: kavi.fi/elokuvakasvatus, ilmoittautumiset: koulut@kavi.fi

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) kevätkausi käynnistyy ti 7.1.2014 elokuvateatteri Orionissa (Eerikinkatu 15). Lipun hinnat 7.1.2014 alkaen: Normaalihintaisiin näytöksiin liput 6,50 € ja alle 12-vuotiailla 3 €. Orion-klubikortilla (5 €) normaalihintaisen pääsylipun voi lunastaa hintaan 5 €, myös KAVI:n verkkokaupasta. Kinokonsertteihin liput 12 €/10 €/5 €. Festivaalinäytöksissä käytössä festivaalien hinnasto.

Tarkat ohjelmatiedot www.kava.fi (1.1. alkaen www.kavi.fi). Kevätkauden lipunmyynti käynnistyy ke 1.1.2014.

Lähde: Kava