STOP THE PRESS!

Varjoja paratiisissa

varjojaparatiisissaOhjaus ja käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Tuotanto: Mika Kaurismäki
Pääosissa: Matti Pellonpää, Kati Outinen, Esko Nikkari, Sakari Kuosmanen
Arvio: 5/5

Aki Kaurismäen käsikirjoittama ja ohjaama Varjoja paratiisissa (1986) kertoo roskakuski Nikanderista (Matti Pellonpää). Köyhää ja yksinäistä elämää viettävä Nikander tapaa marketin kassalla työskentelevän Ilonan (Kati Outinen). Orastava rakkaussuhde käynnistyy takkuisesti, kun Ilona joutuu vaikeuksiin ja peräti poliisin kanssa tekemisiin, Nikanderinkin suunnitelmat paremmasta tulevaisuudesta kariutuvat.

Varjoja paratiisissa on jopa Kaurismäen mittapuulla pelkistetty, melkeinpä pelkkä luonnos elokuvaksi. Sitä kirkkaammin sitten piirtyvätkin esiin ohjaajan teemat yhteiskunnallisesta epäoikeudenmukaisuudesta, rikkaiden ja köyhien välisestä kuilusta, rakkauden voimasta sekä pienen ihmisen arvokkuudesta. Ja kaikki tämä lakonisella huumorilla silattuna.

Niin eleettömästi kuin Pellonpää roolinsa tekeekin, kumpuaa Nikanderin hahmosta vahvana monella tavalla epäoikeudenmukaisesti loukatun ihmisen tunne ja tietoisuus omasta arvosta. Nikander pitää ihan puheen pienen ihmisen puolesta (”Minä olen Nikander.”) vähän Chaplinin Diktaattorin tai Shakespearen Venetsian kauppiaan tyyliin, tosin Kaurismäellä puhe ei kestä minuutteja, vaan on vain parin virkkeen mittainen sekä vailla minkäänlaista melodraamaa. Outinenkin on tapansa mukaan erinomainen.

Vesa Skaffari for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Future Film / Varjoja paratiisissa, 2013