STOP THE PRESS!

Puhdistuksen yö (The Purge)

thepurgeOhjaus ja käsikirjoitus: James DeMonaco
Tuotanto: Michael Bay, Jason Blum, Andrew Form, Bradley Fuller, Sebastian Lemercier
Pääosissa: Ethan Hawke, Lena Headey, Max Burkholder, Adelaide Kane, Edwin Hodge, Rhys Wakefield
Arvio: 2/5

Tuotantoyhtiö Blumhouse Productions näkyy pukkaavan markkinoille halvalla tuotettua kauhua yhtenä kymenä, varsinaista menestystä ei taida olla tullut kuin ensimmäisellä Paranormal Activityllä (2007). Muita Blumin tallin elokuvia ovat mm. Sinister (2012) ja Dark Skies (2013).

Uusin on sitten tämä James DeMonacon ohjaama Puhdistuksen yö. Lähitulevaisuuden Yhdysvaltoihin sijoittuvassa elokuvassa vietetään kerran vuodessa toistuvaa yötä, jona mitkään lait eivät päde; kuka vain voi tappaa kenet vain, eikä virkavalta korvaansa lotkauta. Sandinin perhe linnoittautuu mahdollisilta hyökkääjiltä hyvin suojattuun taloonsa. Perheen poika kuitenkin päästää taloon takaa-ajetun kodittoman ja huomaa olevansa itsekin ilkeän väen tappolistalla.

Puhdistuksen yön käsikirjoittanutkin DeMonaco antaa sinänsä ihan kiinnostavansa ajatusleikkinsä lässähtää: se, että moinen yö tarkoittaisi köyhien, kodittomien, työttömien ja sen sellaisten ”turhien” ihmisten joukkomurhaa haipuu jonnekin itsestäänselvyyksien usvaan. Pohdinnat tappoyön sosiologisista ja eettisistä vaikutuksista loppuvat lyhyeen, ja tilalle tulee pelkkää peliteoreettisen ongelman ratkontaa sekä turhan yllätyksetöntä kauhua. Ethan Hawke hukataan huonosti kirjoitetussa perheenisän roolissa, mutta toisaalta juuri hän pitää elokuvaa pystyssä.

Ekstroissa lyhyehkö ja yhdentekevä Making of.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal, 2013

Traileri: