STOP THE PRESS!

Herrat pitävät vaaleaveriköistä (Gentlemen Prefer Blondes)

gentlemen_prefer_blondes_blu_rayOhjaus: Howard Hawks
Käsikirjoitus: Charles Lederer
Tuotanto: Sol C. Siegel
Pääosissa: Marilyn Monroe, Jane Russell, Charles Coburn
Arvio: 4/5Vaikka Marilyn Monroe ei ole kaikkien suosikki, yhtä ei käy kiistäminen: kamera rakasti häntä. Blondia saa ihailla koko rahan edestä Lorelei Leenä vuonna 1953 valmistuneessa musikaalielokuvassa Herrat pitävät vaaleaveriköistä. Rikkaasta avioliitosta haaveileva laululintu Lorelei kiertää keikoilla musisoimassa ystävänsä Dorothyn kanssa (Jane Russell), joka on parinsa todellinen vastakohta hiusväriä myöten. Revyymatka Pariisiin osoittautuu Loreleille asetetuksi testiksi, jonka avulla sulhanen testaa vaimokandidaatin luotettavuutta. Mitä blondi olisikaan valmis tekemään tiaran eteen? Koettelemuksesta ei selvitä ilman ystävän apua.

Valtameren vaahtopäät saavat kyytiä ja timantit ovat tytön paras ystävä, kun elokuvahistoria todistaa yhtä legendaarisimmista musiikkinumeroista ”Diamonds Are a Girls’ Best Friend”. Monroe säkenöi estradilla timanttien tavoin, eikä hänen karismaansa voi kuin ihailla. Monipuolisen Jane Russellin rinnalla vaaleaverikön osaamista tulee kuitenkin miettineeksi; oliko maailman kuuluisin blondi näyttelijänä suorastaan nero vai pelkästään onnekas?

Blu-raylle remasteroitu komedia on kuvanlaadultaan priimaa, mikä vain korostuu mm. vanhan trailerin sisältävien ektsrojen rinnalla. Jos unohdetaan, että sisältöä elokuvassa on yhtä paljon kuin vastapaistetussa croissantissa ja nauruakin tarjoillaan niukasti, voi Hollywoodin hurmalle antautua huoletta.

Ekstroissa tarjoillaan mm. vanhoja trailereita sekä uutispätkä, jossa Monroe ja Russell painavat käsiensä ja jalkansa kuvat sementtiin Graumanin kiinalaisessa teatterissa.

Sini Kantola for smackthejack.net

Photo’s copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment LLC,  2013.

Traileri: