STOP THE PRESS!

Vaahteramäen Eemeli ja Iida (Emil & Ida i Lönneberga)

Emil & Ida i LönnebergaOhjaus: Per Åhlin, Alicja Björk, Lasse Persson
Käsikirjoitus: Astrid Lindgrenin kirjojen pohjalta Hans Åke Gabrielsson
Tuotanto: Malini Ahlberg, Lars Blomgren, Clas Cederholm
Suomalaisina ääninä: Christian Ruotanen, Linnea Röhr, Markku Huhtamo, Sari-Ann Stolt, Anna-Maija Tuokko, Seela Sella
Arvio: 3/5

Vaahteramäen Eemeli on kaikille tuttu. Nyt nulikka on päässyt jo keski-ikään, sillä ensimmäinen Eemeli-kirja julkaistiin 1963. Sen kunniaksi julkaistaan perinteitä kunnioittava animaatioelokuva, joka perustuu kolmeen vanhaan satuun. Nyt on paino sanalla perinteinen, sillä 3D-ilmaisuun tottuneille tämä on peräti tylsää menoa.

Elokuva on episodityyppinen ratkaisu kolmesta päivästä, joista jokaisena Eemeli metkuilee ja joutuu vajaan veistelemään tutusti puu-ukkoja, viimeisenä jopa kolmekin kertaa. Pääosin hyväntahtoinen poika metkuilee kuitenkin tahtomattaankin ja sattuu nyt vaan ajautumaan erikoisiin tilanteisiin. Tuttu Eemeli-huuto vaan kaikuu tämän tästä raivopään isän melskatessa menemään.

Tarinassa ei mitään vikaa, Astrid Lindgrenin luomat miljööt ja henkilöt ovat klassikoita, mutta onhan tämä kehityksen kelkasta tippunut ja jäänyt 70-luvulle. Toivon, että tällaisellekin kerronnalle olisi vielä kysyntää mutta pahaa pelkään, että tämä on liian kotikutoista nyky-yleisölle. Sympaattista ja pehmoista piirrostyyliä vie eteenpäin itse legendaarinen Inkeri Wallenius, nainen mm. TaoTaon ja Peukaloisten retkien ääniraidalta. Muukin ääninäytteleminen on taattua laatua, Markku Huhtamo isänä löytää alkuperäistä vimmaa oikeinkin hyvin.

Koko perheelle on tässä mukavaa rattoa vaikka sunnuntaipäiväksi. Jos olisi oikein ilkeä, sanoisin tätä elokuvaa tylsäksi, mutta enpä ole. Kaipa sitä tällaisellekin paikkansa on.

Renek for smackthejack.net

Photo’s copyright by Filmlance International AB, 2013

Traileri: