STOP THE PRESS!

Tulitikkutehtaan tyttö

tulitikkutehtaantyttoOhjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Tuotanto: Aki Kaurismäki
Pääosissa: Kati Outinen, Vesa Vierikko, Elina Salo, Esko Nikkari
Arvio: 5/5

Aki Kaurismäen käsikirjoittaman ja ohjaaman tutun minimalistisen Tulitikkutehtaan tytön (1990) päähenkilö Iris (Kati Outinen) työskentelee tylsässä työssä tehtaan liukuhihnalla. Hän asuu äitinsä (Elina Salo) ja isäpuolensa (Esko Nikkari) kanssa ankeassa asunnossa ja toimii käytännössä näiden elättäjänä, viinanhakijana ja palvelijana; lohtua surkeuteen tuovat vain romanttiset kioskikirjat. Kerran Iris sitten rohkaistuu menemään tansseihin ja tapaakin siellä menestyvän ja rikkaan Aarnen (Vesa Vierikko). Yhden yön suhde johtaa raskauteen, ja Aarne paljastuu ketkuksi törkiöksi. Irikselle riittää, ja kosto kourii.

Elokuva viittoilee osin kieli poskessakin satujen maailmoihin kaiuilla H. C. Andersenin Pienestä tulitikkutytöstä ja Anni Swanin Iris-rukasta sekä vanhojen kotimaisten elokuvien herra ylioppilas pistää vähäisen piikatytön paksuksi –asetelmalla. Iris vain on sen verran moderni nainen, ettei hän tyydy hylättynä astelemaan masu pystyssä pellon laitaa, vaan palauttaa melkein jo menetetyn arvokkuutensa ottamalla ohjat omiin käsiinsä ja kostamalla kaltoin kohtelunsa. Tosin rikkaiden etuja ajamaan syntynyt yhteiskunta osaa iskeä takaisinkin.

Kaurismäki onnistuu myös tapansa mukaan tallentamaan muuttuvaa ja katoavaa aikaa kuvaamalla Suomesta loppuneen tulitikkujen teon vaiheet. Ehkä sitten jonkinlaista pysyvyyttä kuvataan Blu-Rayn ekstrana olevassa lyhytelokuvassa Bico, joka näyttää ihmisiä ja maisemia portugalilaisesta kylästä.

Vesa Skaffari for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Future Film / Tulitikkutehtaan tyttö, 2013