STOP THE PRESS!

Pidä huivista kiinni, Tatjana

pidahuivistakiinnitatjanaOhjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki, Sakke Järvenpää
Tuotanto: Aki Kaurismäki
Pääosissa: Matti Pellonpää, Mato Valtonen, Kati Outinen, Kirsi Tykkyläinen
Arvio: 4/5

Kaksi pikkupaikkakunnan reppanaa, rokuna esiintyvä viinalle perso autonasentaja Reino (Matti Pellonpää) ja kahviaddikti peräkammarin poika Valto (Mato Valtonen), lähtee ajamaan vanhalla Popedalla kohti etelää ja suurta maailmaa Aki Kaurismäen ohjaamassa road moviessa Pidä huivista kiinni, Tatjana (1994). Heidän kyytiinsä liftaavat neuvostoliittolaiset Tatjana (Kati Outinen) ja Klavdia (Kirsi Tykkyläinen). Liki mykkien parien välille löytyy outo läheisyys, ja äkkiä reissu lipsahtaa aina Viroon asti.

Mustavalkoisena kuvattu elokuva sijoittuu jonnekin 1970-luvulle tai oikeastaan kyllä eräänlaiseen ”Kaurismäkiaikaan”, jossa nostalgia ja vanhojen Suomi-filmien tunnelmat yhdistyvät tarkkanäköiseen nykymaailman kuvaukseen. Toisena käsikirjoittajana toiminut Sleepy Sleepers –mies, Sakke Järvenpää, lienee osaltaan vaikuttanut siihen, että Pidä huivista kiinni, Tatjana on vähän roimemmalla virityksellä etenevä komedia kuin lakonisen huumorin mestarilla tavallisesti. Ja kyllä sitä tragikomediaa ja surkuhupaa riittää tässäkin.

Dvd:n ekstrana lyhytelokuva Valimo (2007). Siinä valimon työntekijät tutustuvat työväenaatteeseen katsomalla Lumièren lyhytelokuvaa.

Vesa Skaffari for smackthejack.net

Photo’s Copyright  by Future Film / Pidä huivista kiinni Tatjana, 2013