STOP THE PRESS!

Frozen – huurteinen seikkailu (Frozen)

Frozen - huurteinen seikkailu (Frozen)Ohjaus: Chris Buck, Jennifer Lee; suomenkielinen ohjaus: Markus Bäckman
Käsikirjoitus: Hans Christian Andersenin sadun pohjalta Chris Buck, Jennifer Lee, Shane Morris
Tuotanto: Peter Del Vecho
Alkuperäisääninä: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad, Santino Fontana, Alan Tudyk, Ciarán Hinds, Chris Williams; Suomalaisina ääninä: Saara Aalto, Katja Sirkiä, Axl Smith, Tero Koponen, Tuukka Leppänen
Arvio: 3,5/5

Frozen tarjoilee hyistä kolmedeetä näin mustan joulun alla ja kunniaksi. Frozenin aiemmin syksyllä Youtubessa levinnyt traileri oli yksi vuoden hauskimpia tapauksia, mutta kuten arvata saattaa, ei elokuva nyt ihan niin riemukas ole. Ja kyseistä kohtaustahan saa sitten odottaa luultavasti DVD-ekstroihin asti. Elokuva on muhkea ja suuri satu ja H.C.Andersenin satuunhan se perustuukin.

Omituisessa, sulkeutuneessa kuningaskunnassa on vanhempien kuoltua vallassa salaperäinen jääkuningatar Elsa ja prinsessana tämän sisko Anna, joka on autuaan tietämätön siitä, että hänen siskollaan on sananmukaisesti jäätäviä taikavoimia. Elsan täytyy kuitenkin olla varovainen, sillä hän ei osaa kunnolla hallita voimiaan. Ja niinhän siinä käy, että kruunajaispäivänä Anna tietämättään häseltää, minkä seurauksena koko valtakunnan peittää ikijää. Elsa pakenee vuorille, mutta saa peräänsä niin Annan johtaman kvartetin, johon liittyvät jääkauppias Kristoff, tämän poro Sven ja latvalaho lumiukko Olaf, kuin joukon kyläläisiäkin, joiden päämääränä on nitistää moinen noita ja tehdä vallansiirto hallitusti mutta verisesti. Sitten seikkaillaan ja lopussa rakkauden voima sulattaa ikiroudan. Hyvää joulua eiks jeh.

Elokuva on animaatioksi verraten synkeä ja raskassoutuinen. Etenkin sen alku on varmasti pikkulapsille todella vieraannuttavaa seurattavaa. Tämä on ehdoton miinus. Tarina kulkee alussa niin kryptisesti kerrottuna, että aikuisellakin on täysi työ pysyä perässä missä mennään. Ollaan peikkoluolassa, merellä ja äkisti hautajaisissa. Kun sitten varsinainen toiminta alkaa, on elokuvaa mennyt jo siinä määrin pitkä tovi, että heikkohermoisimmat lienevät luovuttaneet. Kuitenkin ensimmäisen kohtauksen tapahtumat ovat alustus sille, mikä tulee olemaan koko elokuvan kulminaatiopiste, joten sanonpa vaan, että perinteisellä Hollywoodin draaman kaarella on nyt heitetty vesilintua. Kohdeyleisö siinä menetetään, ei muuta.

Animointi on uljasta ja lopun myrsky kamera-ajoineen kerrassaan hengästyttävä. Hyvä, etteivät punaviherlasit huurustu, kun niin on huikea meno. Juoni sinälläänhän ei tarjoa minkäänlaisia yllätyksiä, vaikkei Andersenin satu tuttu olisikaan. Kyllähän tätä silti katsoo siitäkin huolimatta, että suvantokohtia on Disneyn vuotuiseksi pääanimaatioksi huolestuttavan paljon. Yksi asia on ja pysyy vuodesta toiseen ja tässäkin elokuvassa se täyttää pahimmat aukkopaikat: Hassunhauskat sivuhahmot. Jo ensisekunneilla esiin marssitetaan pikkuporo, josta katsoja arvaa, että tuo se vielä tuosta kasvaa ja tulee tärkeäksi karaktääriksi. Vielä huisimpi ilmestys on kesästä ja rantalomasta haaveileva Olaf-lumiukko, joka kirvoittaa oikeastaan ainoat kunnon naurut muuten yleisilmeeltään hieman synkässä elokuvassa. Lumiukko hahmona on niin nerokas, että sille soisi jatko-osan tai spin-offin.

Elokuvassa lauletaan paljon ja melkein voisi puhua musikaalista. Nyt on vaan niin, että laulut, niin uljaasti kuin ne soivatkin, eivät vie tarinaa eteenpäin, eivätkä ole sävellyksellisesti mitenkään ikivihreitä. Tuntuu, että lauluja on ympätty mukaan hitosti vain minuuttien takia. Suomalaisesta dubbaustyöstä ei ole taaskaan pahaa sanottavaa, vaikka nyt on mukana melkoisen tuntemattomia ääninaamoja. Edes lumiukkona ei huseeraa Jukka Rasila, vaan Tero Koponen, josta ei sen kummempaa tietoa löydy. Mutta hyvin mies vetää, ei siinä mitään. Frozenista ei oikeastaan jää paljonkaan käteen, mutta toisaalta: Kaksituntisen voi viettää perheen parissa huonomminkin. Jos tämä on jonkun pikkuihmisen ensimmäinen elokuvakokemus, niin jäähän se ikiajoiksi mieleen. Kuten minulle Riemukupla.

Lisämateriaalina on tarjossa elokuvan alussa nähty lyhytanimaatio Get A Horse, making of -dokumentti, tutustutaan kuinka Hans Christian Anderssenin tarinan siirtyminen kesti Disneyllä useita vuosikymmeniä, poistettuja kohtauksia, musiikkivideoita ja luonnollisesti trailerita.

Renek for smackthejack.net

Photo’s copyright by Walt Disney Pictures, 2014

Traileri: