STOP THE PRESS!

Kesäleski (The Seven Year Itch)

kesa_leski_blu_rayOhjaus: Billy Wilder
Käsikirjoitus: Billy Wilder, George Axelrod
Tuotanto: Charles K. Feldman, Billy Wilder
Pääosissa: Tom Ewell, Marilyn Monroe, Evelyn Keyes, Sonny Tufts
Arvio: 4/5

George Axelrodin ohjaama Kesäleski ehti pyöriä Broadwaylla useita vuosia, ennen kuin elokuvapomot tajusivat tarttua tilaisuuteen. Parempi myöhemmin kuin ei lainkaan, sillä kohtaus, jossa Marilyn Monroe seisoo valkoinen mekko korvissa metrotunnelin tuuletusaukon päällä, on eittämättä elokuvahistorian tunnetuimpia kohtauksia.

Kesäleskeys koskettaa kustantamossa työskentelevää Richardia (Tom Ewell), jonka vaimo ja poika matkustavat kesäksi pois kaupungin pölystä. Tarkoituksena on viettää siveellistä poikamieselämää töiden merkeissä, mutta yllättäen yläkertaan muuttaa Marilyn Monroen esittämä vähissä vaatteissa viihtyvä kaunotar. Houkutusta vastustamaan pyrkivä Richard ystävystyy nuoren näyttelijättären kanssa, mutta haaveilee sisimmässään suhteesta. Miehen kiemurtelu on hupaisaa seurattavaa.

Komedia on legenda paitsi kuuluisien kohtausten mutta myös Billy Wilderin ohjaaman kokonaisuuden myötä. Tarina yksinkertaisesti toimii ja näyttelijävalinnat ovat loistavat. Marilyn Monroe esittää hilpeästi hieman naiivia (ja elokuvassa nimettömäksi jäävää) näyttelijätärtä, joka on täysin tietämätön vetovoimansa tehosta miehissä. Naisen lahjat komediennena pääsevät oikeuksiinsa muun muassa pianon äärellä. Jo teatterin lavalla roolinsa sisäistänyt Tom Ewell on erinomainen perikuva miehestä, jota vaivaa keski-ikäistyvän kutina.

Näytelmäversiossa pariskunta ei tyydy pelkkään pianon pimputtamiseen. Ajan sensuuri kuitenkin kielsi avioliiton ulkopuolisen suhteen valkokankaalla. Wilder päätyi kiertämään ronskimmat kohtaukset ja toteutti ne elokuvassa Richardin fantasioina. Tämä se on luovuutta parhaimmillaan.

Blu-rayn lisämateriaaleissa on tuhdisti herkuteltavaa; dokumentteja, kommenttiraitaa, poistettuja kohtauksia ja paljon muuta.

Sini Kantola for smackthejack.net

Photo’s copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2013.

Traileri: