STOP THE PRESS!

The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wall StreetOhjaus: Martin Scorsese
Käsikirjoitus: Terence Winter
Tuotanto: Riza Aziz, Leonardo DiCaprio, Joey McFarland, Martin Scorsese, Emma Tillinger Koskoff
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey, Jon Favreau, Kyle Chandler, Rob Reiner ja Jean Dujardin
Arvio: 4/5

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) aloittaa uransa pörssimeklarina maineikkaassa L.F. Rothschild -investointipankissa. Hän tutustuu firmassa Mark Hannaan (Matthew McConaughey), joka opettaa homman nimen: raha ja huumeet. Vedätä asiakkaita niin paljon, että rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Rothschildin tehtyä konkurssin, Jordan ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä ja perustaa oman yhtiön Stratton Oakmontin. Heidän tehtävänään on myydä tavallisille ihmisille niin sanottuja roskaosakkeita hurjilla voitoilla. Mitä enemmän rahaa heille tulee, sitä hurjemmaksi meno yltyy. Millään ei ole väliä, kun rahaa on ja sitä voi surutta kuluttaa viinaan, huumeisiin ja seksiin.

Uskokaa tai älkää, tämä elokuva perustuu tositapahtumiin. Niin ainakin väittää Belfort, jonka muistelmien pohjalta elokuva on tehty. Luvassa on häikäilemätöntä rahankäyttöä, hurjia juhlia, rietasta elämää ja ennen kaikkea älytöntä kusettamista. Kukapa muu olisi taitavampi tarinankertoja kuin Scorsese. Hänen elokuvissaan näitä aiheita on käsitelty aiemminkin, esimerkiksi Casinossa tai jopa Mafiaveljissä. Hänen nykyinen vakionäyttelijänsä DiCaprio on kasvanut mestarin ohjauksessa aivan loistavaksi näyttelijäksi, joka pystyy vakuuttamaan katsojan siitä, että hän on todella Belfort. Hänen erinomaisena vastaparinaan on Donnie Azorffia esittävä Jonah Hill, joka tekee erinomaisen roolin kaverilleen lojaallisena kaverina. The Wolf of Wall Streetilla on pituutta lähes kolme tuntia, mutta aika vierähtää yllättävänkin nopeasti, sillä sen verran vauhdikasta meno on, ettei kelloa tarvitse vilkuilla.

Lisämateriaalina kaksi making of -dokumenttia, mutta kolmannessa ”The Wolf of Wall Street Round Table” -osiossa ohjaaja Scorsese, käsikirjoittaja Winter ja näyttelijät DiCaprio ja Hill keskustelevat elokuvasta pyöreän pöydän ääressä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Studios Home Entertainment, 2014

Traileri: