STOP THE PRESS!

Kirottu (The Conjuring)

theconjuringblurayOhjaus: James Wan
Käsikirjoitus: Chad Hayes, Carey Hayes
Tuotanto: Rob Cowan, Tony DeRosa-Grund, Peter Safran
Pääosissa: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ron Livingston, Lili Taylor
Arvio: 2,5/5

Perronin perhe muuttaa vanhaan maalaistaloon James Wanin ohjaamassa, tositapahtumiin perustuvaksi väitetyssä Kirotussa (2013). Tavaroita on tuskin saatu purettua, kun alkaa tapahtua: komerosta löytyy tukittu käynti kellariin, taulut putoilevat seiniltä, lapset näkevät kummia ja kolinoita kuuluu; räyhähengethän ne siellä riekkuvat. Apuun saadaan Warrenin pariskunta, joka työkseen kumittaa paranormaaleista ilmiöistä pois sen paran. Ylen tieteellisissä tutkimuksissa käy ilmi talossa murhaillun aikojen saatossa siihen tahtiin, että ilman oman hengen kaupalla tehtävää manausta eivät kakkiaiset kaikkoa eivätkä tilanteet oikene.

Alkuperäisen Saw’n (2004) ohjannut Wan osoittaa, että saadaan sitä kiduttavia tunnelmia aikaan ilman ylenpalttista verellä läträämistäkin. Wan on jopa niin taitava, että elokuvan päätyttyä voisi melkein vannoa veren lentäneen naamalle asti, vaikka verta tosiasiassa näkyy vain parin naarmun verran. Oikea rytmitys tarkoin ajoitettuine säikäytyksineen luo tarpeeksi tehoja, mutta kuitenkin elokuva jää jotenkin kuin kuivan tekniseksi harjoitukseksi kun näyttelijätkään eivät ole ihan parhaasta päästä.

Pahiten mennään metsään, kun hukataan aikaa Warreneiden hommailujen ”tieteellisyyden” todisteluun luennoin sun muin. Olisi kannattanut posottaa menemään vaan ja jättää tapahtumien todenperäisyyteen ja koko paranormaaliuteen uskominen katsojan oman houretason mukaan määriteltäväksi. Näppärähkö kauhu kuitenkin.

Ekstroissa normijuttujen lisäksi ”oikeiden” Warreneiden haastattelu.

Vesa Skaffari for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Warner Bros., 2013

Traileri: