STOP THE PRESS!

A Dirty Shame

dirty_shameOhjaus ja käsikirjoitus: John Waters
Tuotanto: Christine Vachon, Ted Hope
Pääosissa: Tracey Ulman, Selma Blair, Johnny Knoxville, Chris Isaak
Arvio: 3,5/5

Ainoa todellinen elokuvaohjaaja, herra John Waters, tekee jälleen selväksi, että maku se on huonokin maku. Legendaarisen ohjaajan tuotantoon on kuulunut mitä kummallisempia poliittisesti epäkorrekteja siveyden rajapintoja tuhoavia satiirisia spektaakkeleita, kuten Pink Flamingos (1972), Cry-Baby (1990) ja Cecil B. DeMented (2000). Jollakin käsittämättömällä tavalla nämä teokset pystyvät kiehtomaan edelleenkin, joskin ei niitä montaa kertaa vuodessa pysty katsomaan. Watersilla on ollut aina oma eriskummallinen tyylinsä, joka koostuu paljolti yliteatraalisesta näyttelemisestä ja todella hämmentävistä käsikirjoituksista. ”A Dirty Shame” ei näiden asioiden suhteen ole poikkeus, vaan lähinnä alleviivaa sääntöä.

Baltimoressa eletään jälleen. Sylvia Stickles (Ulman) on äärikristillinen ja seksiä vihaava perheenäiti, joka on lukinnut hyvin rintavan tyttärensä (Blair) talonsa ullakolle piiloon Baltimoren pervoilta. Kun Sylvia saa auto-onnettomuuden jälkiseurauksena mojovan tällin päähänsä, alkaa hän kokea suurta himoa. Todella suurta himoa. Ja kuka tahansa sopii tämän himon tyydyttäjäksi, ei pelkästään aviomies (Isaak). Seksuaalisen vallankumouksen edelläkävijän Ray-Ray Perkins (Knoxville) innoittamana Sylvia lähtee avartamaan ihmisten mieliä, ja samalla tytärkin vapautetaan vankilastaan ja päästetään esiintymään paikallisen pubin eksoottisena tanssijana. Kovin koittavat kyläläiset saada takaisin omat ylisiveelliset elämäntapansa, vaan lieneekö jo kaikki toivo mennyttä…

”A Dirty Shame” on kaunista roskaa. Se on Watersin tyylille uskollinen, eikä se todellakaan tee katsomiskokemusta helpoksi. Riettauksien esittely on osittain todella huvittavaa, ja alleviivattu seksuaalisuuden pelko niin naurettavaa, että se melkeinpä jo vesittää elokuvan kantaaottavan teeman: ihmisillä on oikeus olla sellaisia, kuin ovat. DVD-julkaisu on erittäin laadukas, kuvanlaatu on erittäin hyvä ja äänipuolikin toimii moitteitta. Ekstroista löytyy poistettu kohtaus, muutama kommenttiraita, sekä lähes puolitoista tuntia dokumenttia elokuvan teosta. Tuhti paketti siis on kyseessä. ”A Dirty Shame” on erittäin suositeltava hankinta kaikille erikoisten elokuvien ystäville!

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Newline Cinema, 2004

Traileri: