STOP THE PRESS!

Onneli ja Anneli

Onneli ja AnneliOhjaus: Saara Cantell
Käsikirjoitus: Sami Keski-Vähälä
Tuotanto: Teea Hyytiä, Sari Lempiäinen
Pääosissa: Aava Merikanto, Lilja Lehto, Elias Koistinen, Eija Ahvo, Kristiina Elstelä, Kiti Kokkonen, Jaakko Saariluoma ja Johanna af Schultén
Arvio: 5/5

Onneli ja Anneli kertoo kahdesta pienestä tytöstä, jotka kokevat elämänsä kesän. He löytävät kadulta kirjekuoren, joka sisältää tukun rahaa. Varmistettuaan kivalta poliisisedältä Urpolta (Jarkko Saariluoma), että he saavat pitää rahat, he törmäävät pian rouva Ruusupuuhun (Eija Ahvo). Hän myy tytöille hänelle ”pieneksi” käyneen talon. Tytöt innostuvat talosta, koska se on heille suorastaan unelmapaikka, jossa kaikkea on juuri heidän tarpeisiinsa. Pian he kohtaavat myös naapurinsa, taianomaiset siskokset Tingelstiinan (Kiti Kokkonen) ja Tangelstiinan (Elina Knihtilä), jotka eivät ole ihan tavanomaisia naapureita. Toisella puolella asuva rouva Rusina (Johanna Af Schultén) taas on kiukkuisempi osapuoli. Kuvioissa pyörii myös jäätelöä myyvä Arska (Samuli Vauramo) ja hänen pelikoneita tiuhaan tahtin käyttävä äitinsä (Kristiina Elstelä).

Viime vuosina useimmat kotimaiset koko perheen elokuvat ovat perustuneet menestykkäisiin kirjasarjoihin, kuten Risto Räppääjä sekä Ella ja kaverit. Samalla linjalla jatkaa myös tämä elokuva, joka perustuu Marjatta Kurenniemen kirjoittaman kirjasarjan ”Onneli ja Annelin talo” -kirjaan. Käsikirjoittaja Sami Keski-Vähälä on siirtänyt oivallisella tavalla Kurenniemen kirjoittaman maailman paperille, ja upeita ja koskettavia elokuvia tehnyt Saara Cantell vie sen puolestaan katsojien eteen. Tämä on elokuva, jossa yhdistyvät iloisella tavalla oivallinen näyttelijäntyö, kaunis visuaalisuus ja hauska dialogi. Ennen kaikkea tämä elokuva on ehdottomasti kahden pienen tytön elokuva, jota muut näyttelijät täydentävät. Aava Merikanto Onnelina ja Lilja Lehto Annelina ovat täydellisiä rooleihnsa, sillä heidän kemiansa toimii alusta loppuun saakka. Eikä ihme, sillä kuulin tuottajalta, että he ovat ystäviä myös oikeasti. Homma pelittää upealla tavalla ja Cantellin ohjauksessa heistä oikein paistaa todellinen ilo. Onneli ja Anneli on parasta kotimaista koko perheen viihdettä.

Lisämateriaalina tarjolla on Making of -dokumentti, Miskan musiikkivideo Kesän lapsi ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nordisk Film, 2014

Traileri: