STOP THE PRESS!

Rautakaupunki (Out of the Furnace)

Rautakaupunki (Out of the Furnace)Ohjaus: Scott Cooper
Käsikirjoitus: Scott Cooper, Brad Ingelsby
Tuotanto: Leonardo di Caprio, Ridley Scott, Tony Scott, Michael Costigan, Ryan Kavanaugh, Jennifer Killoran
Pääosissa: Christian Bale, Casey Affleck, Woody Harrelson, Forest Whitaker, Zoe Saldana, Willem Dafoe, Sam Shepard
Arvio: 3/5

Rautakaupunki on kostotarina, jossa pikkukaupungin nukkavierut veljekset menettävät otteen elämänhallinnastaan, kumpi mistäkin syystä. Vanhempi Russ käy sentään töissä ja yrittää kaikin voimin järjestää itselleen ja naiselleen parempaa tulevaisuutta mutta sattuu juomaan yhden liikaa ja ajamaan kuolonkolarin. Vankila-aikana lähtee nainen ja kohta duunikin. Nuorempi Rodney taas on neljän Irak-komennuksen höyryynnyttämä raivopää, joka purkaa turhautumistaan tappelemalla järjestetyissä ja laittomissa vapaaotteluissa. Myös Rodney ottaa yhden matsin liikaa ja katoaa mystisesti otettuaan turpiinsa Appalakeilla. Russ ei saa mielestään viranomaisilta tarpeeksi apua asiassaan ja ottaa oikeuden omiin käsiin.

Rautakaupunki on 43-vuotiaan Scott Cooperin vasta toinen kokopitkä – ensimmäinenhän oli palkintojakin kahminut Crazy Heart vuodelta 2009. Tarinaa Cooper osaa viedä eteenpäin mutta ongelma on se, että tarinaa ei oikein ole. Elokuva jää kiinnostamattomaksi haahuiluksi pikkukaupungissa ja metsissä. Kuvauspaikat on haettu taiten ja Cooper osaa tehdä rinnakkaiskerrontaa mutta sekin jää pinnalliseksi kikkailuksi, sillä vaikkapa peuranmetsästys ja nyrkkitappelu eivät ihan istu yks’yhteen saumattomasti timelinelle. Käsikirjoituksessa on hyvä henki ja osittain sitä on löytynyt toteutukseenkin mutta tarina on sen verran ohut ja tietyllä tapaa vastenmielinen, että elokuva menee ohi suurempia jälkiä jättämättä. Etenkin alussa, jossa ymmärrettävästi luodaan päähenkilöille historia, elokuva hohhailee aika röheästi paikoillaan kertomatta oikein mitään. Lopussa päästään vauhtiin.

Elokuvan ehdottomasti parasta antia on tunnelmallisten kuvien ohella Casey Affleckin ja Christian Balen kemia. Oletan, että ainakin osa otoksista perustuu improvisoinnille. Miehet tavoittavat nihkeän veljeyden ja pikkukaupungin nurjuuden käsinkosketeltavasti. Näyttelijäkaartihan on muutenkin melkoisen nimekäs ja esimerkiksi Forest Whitaker tekee taas valkokankaan sähköistävää työtä sivuosassa. Woody Harrelsonia ei ole näkynyt vähään aikaan missään ja nyt mies kyllä liikkuu ylinäyttelemisen rajoilla vastenmielisen pahishahmon tulkinnassaan.

Rautakaupunki toimisi paremmin lyhytelokuvana. Nyt sen sisältö ei vain kanna, ei vaikka ohjaus, kuvaus ja tietyin varauksin näyttelijätyö kiehtookin. Elokuvassa on myös paljon vastenmielistä väkivaltaa ja muita ikäviä aineksia, joista katsojalle ei kuitenkaan tule puhdistava olo vaan lähinnä vieraannuttava. Edes pahan palkkansa saaminen ei jaksa pidemmän päälle kiinnostaa, vaikka Woody Harrelsonin hahmo onkin törkeimpiä pitkiin aikoihin nähtyjä hahmoja. Ja se sanoma koston oikeutuksesta leijuu ilmassa alusta saakka ja on arvattavissa miten elokuva päättyy. Kriitikkonne on niin tyhmä, ettei ymmärtänyt elokuvan viimeistä kuvaa. Ehkä se selittäisi jotain tai antaisi kaikelle jo nähdylle oikeutuksen. Silmä siis kovana. Mitä siinä juuri ennen lopputekstejä oikein tapahtuu?
DVD-ektroina lyhyitä taustoituksia ja haastatteluhölinää.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Appian Way, 2013

Traileri: