STOP THE PRESS!

Kalevala – Uusi Aika

Kalevala – Uusi AikaOhjaus: Jari Halonen
Käsikirjoitus: Jari Halonen
Tuotanto: Elli Halonen, Ari Thiel
Pääosissa: Tommi Eronen, Konsta Mäkelä, Ari Vakkilainen, Tanjalotta Räikkä, Ville Tiihonen, Pirjo Lonka, Olavi Uusivirta, Pauli Poranen
Arvio: 3/5

Jari Halosen tulkinta Kalevalasta liikkuu kahdella aikatasolla: Joskus Suomen muinaisuudessa on keksitty Sampo, ihmevekotin joka tuo yltäkylläisyyttä kaikille. Ruotsia puhuva paha Louhi (Tanjalotta Räikkä) saa härpäkkeestä vihiä ja tahtoo sen itselleen; petoksia ja tappeluksiahan siitä sitten sukeutuu. Toisaalta nykyajassa Sampo on erään suuryrityksen johtajan nimi (Tommi Eronen). Yritys on kehittänyt tarkemmin määrittelemättömän virtuaalivekottimen, joka voi pelastaa maailman tai tuhota sen. Sampo epäilee jälkimmäistä ja alkaa pohtia kaiken eettisyyttä. Epäröinti tuo vihollisia; valaistuksen tiellä tukena on kuitenkin Väinämöinen (Ari Vakkilainen), kuten ennen muinoinkin.

Muinaisjaksot muistuttavat Kalle Holmbergin Rauta-aikaa (1982), nykyaikaan sijoittuvat Aki Kaurismäen Hamletia liikemaailmassa (1987), vaikkeivät ihan yhtä reippaalla huumorilla. Sinänsä Kalevala – uusi aika ei kerro perinteistä yhtenäistä ja lineaarista alusta loppuun –tarinaa. Pikemminkin se luottaa kuvien sekä tunnelmien voimaan ja jättää merkitykset vähän liikaakin katsojan mietittäviksi, mistä aiheutuu turhaa sekavuutta. Yhdeksi pääteemaksi nousee ihmisen ylettömäksi riistäytynyt tarve tappaa ja turmella: sopusoinnun luonnon ja ihmisen välillä kadottua uhkaa koko maapallo tuhoutua. Myös viittauksia Nokian sortumiseen voi elokuvassa nähdä.

Lievän sekavuuden lisäksi elokuvassa häiritsee Halosen tapa ohjata näyttelijöitä. Parhaimmillaan näyttelijät vapisevat kuin valtavan, pidätellyn tunteen kourissa, pahimmillaan he ovat kuin aivotärähtäneitä Parkinsonin tauti –potilaita, joiden lääkitys on yhä vähän hakusessa, ja jotka ovat onnettomuudekseen saaneet vielä nuhankin; elokuvanäyttelemisessä liika vain on liikaa. Elämys Kalevala – Uusi Aika on yhtäkaikki.

Ekstroissa paneudutaan aika hurjankin kuuloiseen näyttelijämetodeihin ja Halonen kertoilee edellisten elokuviensa tekovaiheista.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Seppä Callahanin filmimaailma, 2013

Traileri: