STOP THE PRESS!

12 Years a Slave

12yearsaslaveblurayOhjaus: Steve McQueen
Käsikirjoitus: John Ridley
Tuotanto: Dede Gardner, Anthony Katagas, Jeremy Kleiner, Steve McQueen, Arnon Milchan, Brad Pitt, Bill Pohland
Pääosissa: Chiwetel Eijofor, Michael Fassbender, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Paul Giamatti, Sarah Paulson, Lupita Nyong’o, Alfre Woodard
Arvio: 4/5

Steve McQueenin ohjaama, pätevän suomenkielisen nimen saanut 12 Years a Slave (2013) kertoo karmeaa tositarinaa 1840-luvun Yhdysvalloista. Sisällissotaan on vielä parikymmentä vuotta aikaa, mutta mustia elää orjuudesta vapaina pohjoisvaltioissa. Eräs heistä on Solomon Northup (Chiwetel Eijofor), vaan ei kauaa: hänen saamansa työtarjous osoittautuu huijaukseksi, ja hänet myydään orjaksi etelään. Ensimmäinen isäntä, Ford (Benedict Cumberbatch) osoittautuu liki ihmiseksi, mutta pian Northup myydään väkivaltaiselle ja umpihullulle Eppsille (McQueenin luottonäyttelijä, aina loistava Michael Fassbender). Epäinhimillisestä rääkkäyksestä tulee arkipäivää. Paluu vaimon ja lapsien luo näyttää mahdottomalta.

Britti McQueen on kuvannut hienosti ja itsensä näköisellä tyylillä erilaisten pakkojen alaisia ihmisiä ennenkin: Hunger (2008) kertoi vankilassa nälkälakkoilijasta, Shame (2011) pornoaddiktiota vastaan taistelevasta miehestä. Mukava nähdä, että ohjausote on pysynyt terävänä pitkälti tuottajavetoisessa USA:n filmiteollisuudessa. No, mitä nyt Brad Pittin täytyy taas tässäkin elokuvassa vähän käydä parantamassa maailmaa.

12 Years a Slave paneutuu rasismiin ja ihmisen kaltoinkohteluun yleensäkin monelta kantilta. Epps on tietysti eräänlainen ääritapaus, mutta paljon ei ymmärrystä liikene Fordin kaltaiselle mukahyvyydellekään: ihmisarvo viedään ehkä vähän suoranaista fyysistä väkivaltaa pehmeämmin, koska muuten ei vallassaolijoiden homma toimi, mutta melkoisen vikkelään se ruoskakin heilahtaa kun niikseen tulee.

Ohjaaja onnistuu välttämään Hollywoodille niin tyypillisen sentimentaalisuudessa rypemisen. Katsojan saaminen kyynelehtimään on helppoa, katsojan saaminen ajattelemaan vaikeaa, ja juuri ajattelemaan McQueen pakottaa. Tuskaa ja ahdistusta se analyyttinenkin ote aiheuttaa ihan tarpeeksi. Hyvä ja tärkeä elokuva McQueeniltä jälleen kerran.

Ekstroissa 40-minuuttinen elokuvan tapahtumia ja elokuvan tekemistä taustoittava dokumentti sekä lyhyet pätkät elokuvan fyysisen maailman luomisesta ja musiikista.

Vesa Skaffari for smackthejack.net

Photo’s Copyright by SF Film, 2014

Traileri: