STOP THE PRESS!

Jack Ryan: Shadow Recruit

jackryanshadowrecruitblurayOhjaus: Kenneth Branagh
Käsikirjoitus: Adam Cozad, David Koepp
Tuotanto: David Barron, Lorenzo di Bonaventura, Mace Neufeld, Mark Vahradian
Pääosissa: Chris Pine, Keira Knightley, Kevin Costner, Kenneth Branagh
Arvio: 3/5

Kirjailija Tom Clancyn luoma toimintasankari Jack Ryan jatkaa seikkailujaan vakoojatrillerissä Jack Ryan: Shadow Recruit; ohjauksesta vastaa tällä kertaa Kenneth Branagh ja itse sankarina hikoilee Chris Pine.

Ryan haavoittuu Afganistanissa, mutta saa vähän toivuttuaan sentään kirjoituspöytähommia CIA:lta. Peitetehtävässään Wall Streetillä hän seuraa kansainvälistä rahaliikennettä pystyäkseen ennakoimaan terroristien liikkeitä. Eräänä päivänä Venäjältä käsin aletaan tehdä salattuja ja muutenkin hämmentäviä rahansiirtoja; muuan Viktorhan (Branagh) se siellä ahne kiilu silmissään hankkii maailmaa talouskurimukseen ja kaaokseen noin yleensä. Ryan vivutaan irti konttorituolistaan ja lähetetään Moskovaan, mikä saa hänen tyttöystävänsä (Keira Knightley) jo epäilemään uskottomuutta. Riittää siinä urakkaa yhdelle miehelle: maailman lisäksi pitäisi pelastaa ihmissuhdekin.

Vanhana Shakespeare-näyttelijänä ja –ohjaajana Branagh yrittää vähän liikaa näin kun ihan perustrilleristä on kyse. Viktorin hahmoon hän yrittää tuoda sortuvan, kaikkeen pettyvän kuninkaan traagisuutta, mutta kun käsikirjoitus ei varsinaisesti anna eväitä moiseen tulkintaan, jää yrityskin puolivillaiseksi; Branaghin venäläinen aksentti on ihan oma humoristinen lukunsa. Knigthley vetää itselleen tyypillisen, muka veikeästi liehakoivan koiranpennun roolinsa ihan väärässä elokuvassa. Tähän kun vielä lisätään hurraahenkinen amerikkalainen isänmaallisuus, ollaan jo lähellä katastrofia.

Vaan ei hätää: Branagh pitää sinänsä aukkoisen juonen kelvosti kasassa. Kun vielä toimintajaksoihin on saatu vähän väkevämmän sinapin ytyä ja hiiviskelyihin mukavasti kiristyvää piinaa, on kasassa kelvollinen trilleri.

Ekstroja blu-rayltä löytyy viljalti, vaikkakin ne tavanomaiset: poisjätettyjä ja laajennettuja kohtauksia, kommenttiraita, dokumentintapaisia elokuvan teosta, haastatteluja jne.

Vesa Skaffari for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Paramount, 2014

Traileri: