STOP THE PRESS!

Manaaja (The Exorcist) – 40th Anniversary Edition

manaaja_40th_anniversary_edition_blu_rayOhjaaja: William Friedkin
Käsikirjoitus ja tuotanto: William Peter Blatty
Pääosissa: Linda Blair, Ellen Burstyn, Max Von Sydow, Jason Miller
Alkuperäinen versio: 4/5
Ohjaajan versio: 3,5/5

Vuonna 1973 ohjaaja William Friedkin ja kirjailija-käsikirjoittaja William Peter Blatty toivat valkokankaalle kauhuelokuvan, jollaista elokuvayleisö ei ollut koskaan aiemmin kokenut. Manaaja, joka sai inspiraationsa todellisista tapahtumista, nousi hetkessä genrensä kovimmaksi jutuksi ja vielä yli 40 vuoden jälkeenkin sitä pidetään yhtenä maailman parhaimmista kauhuelokuvista. 2000-luvun alussa Friedkin lisäsi elokuvaan puuttuvat osat, minkä takia hän riitautui Blattyn kanssa pitkäksi aikaa. Näin Manaaja sai uuden tulemisensa ohjaajan version myötä. Nyt nämä kaksi elokuvaa on julkaistu blu-raylla digitaalisesti masteroituina samassa paketissa.

Tapahtumat sijoittuvat Georgetownin kaupunkiin, jossa näyttelijättärenä työskentelevä Chris McNeil (Ellen Burstyn) huomaa tyttärensä Reganin (Linda Blair) käyttäytyvän omituisesti. Rivo kielenkäyttö ja sängyn tärinä saavat äidin suunniltaan ja tytärtä viedään tutkimuksista toiseen. Lähistöllä alkaa tapahtua omituisia asioita. Kirkkoja häpäistään seksuaalisilla viittauksilla, kuten Neitsyt Marian patsaalla, joka muistuttaa lähinnä ilotyttöä. Kaikkiin näihin on käytetty Reganin käyttämiä värejä. Kaikki ovat ymmällään siitä, mitä oikein tapahtuu. Paikalle kutsutaan nuori jesuiittapapppi Damien Karras (Jason Miller), joka yrittää manata tytöstä pois paholaisen onnistumatta siinä. Apuun saapuu melko iäkäs isä Lankester Merrin (Max Von Sydow). Hän huomaa, että tyttöä riivaa demoni Pazuzu, johon hän on törmännyt nuorena miehenä Irakin pohjoisosassa. Pian aloitetaan manaus, mutta demoni ei päästä helpolla otteestaan. Ketään.

Alkuperäinen Manaaja on todellinen kauhuklassikko, joka toimii yhä tänäkin päivänä. Sen voimallisuus on Blattyn nerokkaassa käsikirjoituksessa, Friedkinin taidokkaasssa ohjaustyössä ja ennen kaikkea loistavissa roolisuorituksissa. Nuori Blair Reganina tekee niin paholaismaisen roolisuorituksen, että sitä on vaikea ylittää, eikä kukaan ole juuri yritystä pitemmälle päässytkään. Vaikkei elokuva nykystandardeilla niin kovin kauhea olekaan, niin kyllä se saa vielä ihokarvat pystyyn jännityksestä. Visuaalisesti Manaaja on todella edelläkävijä, sillä useimmat tehosteet tehtiin hyvinkin simppelisti, mutta ne toimivat vielä tänäkin päivänä. Blattylle on varmasti on ollut helpotus, että Friedkin lisäsi myöhemmin katkeruutta aiheuttaneet pätkät takaisin elokuvaan. Itseasiassa ne eivät juurikaan minua liikuttaneet. Lähinnä jäi kysymykseksi, että haluttiinko näin vain kaverusten välit korjata ja saada vähän lisärahaa muillekin. Mene ja tiedä, mutta alkuperäinen versio on mielestäni huomattavasti ”miellyttävämpi” kokemus kuin ohjaajan versio. Blu-ray -boksi sisältää todella runsaasti lisämateriaalia. Tarjolla on mm. dokumentteja siitä, kuinka kirja kääntyi elokuvaksi ja kuinka Georgetownin yliopistossa Blatty oli innostunut kirjan kirjoittamiseen johtaneesta tositarinasta, kommenttiraitoja, BBC:n tekemä dokumenttielokuva, erilaisia otoksia, testejä, haastatteluja ja niin edelleen… Mukana on myös pieni kirjanen, joka on ote Friedkinin muistelmista koskien tätä elokuvaa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros. Entertainment, 2013