STOP THE PRESS!

Laatuelokuvien Season Film Festival tuo Oscar-ehdokkaita valkokankaille maaliskuussa

Season Film Festival valaisee jälleen Helsingin elokuvakevättä 27. – 30.3.2014 Bio Rexissä ja Maximissa. Toista kertaa järjestettävä festivaali esittelee ennakkoon valkokankaalle tulevia laatuelokuvia ja kansainvälisiä löytöjä, joita ei muutoin tulla Suomessa näkemään. Festivaalin ohjelmistoon on jo vahvistunut vaikuttava joukko kevään odotetuimpia uutuuksia.

Ohjelmistossa pakahduttavaa kauneutta ja anime-mestarin jäähyväistyö

Festivaalin helmiin lukeutuu ennakkoesityksenä nähtävä Paolo Sorrentinon La Grande Bellezza (The Great Beauty). Euroopan elokuva-akatemian palkintopöydän putsannut draama (paras elokuva – paras ohjaaja – paras miespääosa – paras leikkaus) voitti myös parhaan ulkomaisen elokuvan Golden Globen ja on ehdolla parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-voittajaksi. Fellinin La Dolce Vitaa versioiva La Grande Bellezza esittelee Jep Gambardellan (Toni Servillo), ikääntyvän pintaliitäjän, joka havahtuu syntymäpäivillään elämänsä tyhjyyteen 40 vuoden juhlinnan jälkeen. Rooman sykkivät kadut ja hohtavat marmoripalatsit tarjoavat mykistävän komeat puitteet menneisyyden kohtaamiselle.

Parhaan pitkän animaation Oscar-ehdokkaaksi päässyt Tuuli nousee on Hayao Miyazakin näillä näkymin viimeinen ohjaustyö. Festivaalilla ennakkoon nähtävä elokuva on omistettu arvostetulle lentokonesuunnittelija Jiro Horikoshille ja tämän ystävälle Tatsuo Horille. Nimensä tämä visionäärin tarina saa Paul Valéryn runosta Le vent se lève, il faut tenter de vivre (”Tuuli nousee, on uskallettava elää”). Kolme vuosikymmentä kattava teos piirtää elämän viivaa taivaalle. Koskettavaan ajankuvaan mahtuu myös traaginen rakkaustarina, Tokion tuhonnut Kanton maanjäristys ja toinen maailmansota.

Yhtä lailla kriitikoiden ja yleisön ylistämä chileläis-espanjalainen Gloria kuvaa uskaliaasti 58-vuotiaan eronneen naisen mielenmaisemaa. Lasten muutettua kotoa Gloria taistelee yksinäisyyttä ja ikääntymistä vastaan iskemällä miehiä juhlista. Tyhjyyden tunne seuraa perästä, kunnes vastaan tulee Rodolfo, entinen merivoimien upseeri. Kohtaaminen tuo kuitenkin yllättäviä haasteita mukanaan. Paulina García loistaa Gloriana elämänmyönteisessä draamassa, joka kuvaa keski-iän kriisiä lämmöllä ja mustalla huumorilla.

Seasonissa nähdään myös Xavier Dolanin uutuus Tom at the Farm. Quebeciläisen elokuvan ihmelapsi Dolan on kuulunut Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin viime vuosien suosikkiohjaajiin. Neljännessä elokuvassaan hän vaihtaa radikaalisti tyyliä. Salaperäinen psykologinen trilleri johdattaa Dolanin esittämän Tomin pääkaupungista maalle rakastettunsa hautajaisiin. Kuolema avaa menneisyyden haavat, ja Tom sotkeutuu syvälle salaisuuksien verkkoon.

Seasonin ohjelmistossa tullaan käsittelemään edeltäjänsä Artisokka Film Festivalin tapaan tärkeänä teemana erilaisia naisrooleja ja -aiheita. Naistekijöiden tilanne elokuva-alalla on viime aikoina puhuttanut paljon Suomessakin, ja Season tulee ottamaan osaa keskusteluun, mikä on naisen rooli niin kankaalla, kameran takana kuin tosielämässäkin.

Fashion Film Festivalilla säihkettä ja kulissien takaista arkea

Fashion Film Festival vierailee jälleen Seasonin ohjelmistossa ja tuo mukanaan annoksen glamouria, muoti-ikoneja ja kansikuvien alta paljastuvaa arkea. Tänäkin vuonna FFF-sarjassa päästään seuraamaan muodin vaikuttajanaisia, kun festivaalilla esitetään muun muassa Mademoiselle C. Tyylikäs dokumentti kertoo Ranskan Vogue-lehden entisestä päätoimittajasta Carine Roitfeldista uransa käännekohdassa, kun hän perustaa uuden muotilehden, muuttaa New Yorkiin ja valmistautuu isoäidin rooliin. Muotifanien innokkaasti odottama elokuva vilisee design-maailman kuuluisuuksia ja malleja.

Season Film Festival 2014 lyhyesti:
*Season Film Festival järjestetään Helsingin Bio Rexissä ja Maximissa 27. – 30.3.2014.
*Vieraana Fashion Film Festival: www.ldmfff.fi
*Lipunmyynti alkaa 18.3.
*Ohjelmisto ja esitysaikataulu julkaistaan kokonaisuudessaan 6.3. tapahtuman nettisivulla www.seasonfilmfestival.fi.
*Lisää tietoa päivittyy myös Seasonin Facebook-sivulle: www.facebook.com/seasonfilmfestival.
*Season Film Festivalin järjestää Rakkautta & Anarkiaa – Helsinki International Film Festival.