STOP THE PRESS!

Hanna Maylettin dokumentti kuvaa sijoitetun lapsen elämää

Palkitun elokuvaohjaajan Hanna Maylettin ohjaama ja käsikirjoittama dokumenttielokuva Mun puu on tunteikas kuvaus sijaisperheessä asuvasta 10-vuotiaasta Meri-Tuulista. Elokuvassa on harvinaislaatuisella tavalla päästy tarkastelemaan sijoitetun lapsen elämää hänen omasta näkökulmastaan.

Meri-Tuulin sijaisperheeseen kuuluu myös toinen sijoitettu lapsi, sijaisvanhempien kaksi omaa lasta sekä kaksi koiraa ja kaksi kissaa. Myös oma isä ja äiti sekä isoveli ovat mukana Meri-Tuulin elämässä.

Meri-Tuuli on rohkea tyttö, joka haluaa kiivetä kaikkiin puihin ja mahdollisimman korkealle. Keskiviikko on soittopäivä, jolloin soitetaan äidille ja isälle. Joka toinen viikonloppu Meri-Tuuli tapaa isäänsä ja toisella paikkakunnalla perhekodissa asuvaa isoveljeään.

Taideteollisesta korkeakoulusta dokumenttielokuvien ohjaajaksi vuonna 2000 valmistunut Maylett on voittanut aiemmilla dokumenteillaan monia kansainvälisiä ja kotimaisia palkintoja. Dokumenttien lisäksi Maylett on ohjannut fiktioelokuvia, kuten Erottamattomat (2008), jonka pääosissa ovat Tiina Lymi ja Minna Haapkylä, sekä lyhytelokuvia ja tv-draamasarjoja. Uusin ohjaustyö on Riikka Pulkkisen romaaniin perustuva tv-sarja Raja (2014), jonka Yle esittää helmikuussa.

Mun puu saa ensiesityksensä AVA-kanavalla lauantaina 15. helmikuuta klo 19.

Vaikka Mun puu on itsenäinen elokuva, on se myös osa elokuvatuotantoyhtiö Pystymetsä Oy:n kehittämää ja toteuttamaa Mun perhe -dokumenttielokuvahanketta. Viidessä lapsille ja koko perheelle suunnatussa dokumenttielokuvassa lapset jakavat kokemuksia elämästään sijaisperheessä, maahanmuuttajaperheessä, yhteishuoltajuusperheessä, vähävaraisessa perheessä sekä perheessä, jossa on kehitysvammainen lapsi.

Mun perhe -elokuvien taustalta löytyy poikkeuksellisen laaja yhteiskunnallisten vaikuttajien yhteistyöverkosto. Elokuvien kumppanit ovat Suomen johtavia lasten ja perheiden hyvinvointia edistäviä järjestöjä, lapsiasiavaltuutettu, Raha-automaattiyhdistys ja kolme ministeriötä.

Yksittäisiä elokuvia ovat tukeneet Kirkon mediasäätiö, AVEK ja Suomen elokuvasäätiö.