STOP THE PRESS!

Salla Tykkä on voittanut Tiger Awards Competition for Short Films -palkinnon Rotterdamin elokuvajuhlilla

Salla Tykkä on voittanut Tiger Awards Competition for Short Films-palkinnon Rotterdamin elokuvajuhlilla teoksellaan Giant (2014). Tykkä on ensimmäinen Rotterdamin elokuvajuhlilla palkittu suomalaisohjaaja. Kyseisen lyhytelokuvalle myönnettävän palkinnon saa vuosittain kolme ohjaajaa tasavertaisina palkinnon saajina. Rotterdamin kansainvälinen elokuvafestivaali (IFFR) on audiovisuaalisen alan suurimpia ja tärkeimpiä tapahtumia Euroopassa Berliinin, Cannesin ja Venetsian elokuvajuhlien ohella.

Tykän teos Giant on kuvattu vuonna 2013 Romaniassa, Onestin ja Devan telinevoimisteluun keskittyvissä sisäoppilaitoksissa. Teoksessa esiintyvät tytöt kuuluvat Romanian nuorten voimistelijoiden parhaimmistoon ja tähtäävät maan olympiajoukkueeseen. Kommunistiaikaan rakennetuissa saleissa, joissa harjoitellaan kurinalaista ja rohkeutta vaativaa lajia, kaikuvat totalitäärisen yhteiskunnan ihanteet. Giant-elokuvassa rakennetaan yhteyksiä täydellistä kehonhallintaa harjoittelevien tyttöjen, ankaran arkkitehtuurin sekä vuosikymmenten saatossa kuvatun arkistomateriaalin välillä. Giant sai kansainvälisen festivaaliensi-iltansa Rotterdamissa.

Juryn lausunto Tykän teoksesta: “One award goes to a very focussed and pure portrait of a site and a political history in one. The brilliant editing and the sound design pushes the seemingly distant observations to a thrilling friction between dehumanisation and man’s quest for beauty and grace.”

Salla Tykkä on syntynyt 1973 Helsingissä, missä hän asuu ja työskentelee. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2003. Tykkä on käyttänyt päävälineinään valokuvaa ja liikkuvaa kuvaa vuodesta 1995 alkaen. Hänen teoksensa käsittelevät muistia sekä arjen kuvissa heijastuvia valtarakenteita.

Palkinnon Tykälle myöntäneen juryn jäseninä olivat kaksi kertaa palkinnon voittanut ranskalainen elokuvaohjaaja ja näyttelijä Mati Diop (s. 1982),  hollantilainen taidehistorioitsija ja Amsterdam Stedelijk Museumin kuraattori Bart Rutten (s. 1972) sekä suomalainen kuvataiteilija ja elokuvaohjaaja Mika Taanila (s. 1965). Kaksi muuta palkittua elokuvaa olivat Sebastian Buerknerin The Chimera of M. (Iso-Britannia) sekä Dominga Sotomayorin ja Katarzyna Klimkiewiczin La isla (Chile/Puola/Tanska) . Jokainen voittajista saa 3000 euron palkinnon ja videokameran. Palkinto jaettiin tänä vuonna kymmenennen kerran.

Rotterdamin kansainvälinen elokuvafestivaali (IFFR) on audiovisuaalisen alan suurimpia ja tärkeimpiä tapahtumia Euroopassa. Paitsi perinteistä elokuvaa, nähdään festivaalilla myös mediataidetta, dokumenttielokuvia, erilaisia live-tapahtumia ja kokeellisia tuotantoja. Vuonna 2013 festivaalilla vieraili 280.000 kävijää, joista noin 2500 oli elokuva-alan kansainvälisiä ammattilaisia.

Lähde: SES