STOP THE PRESS!

Metallica Through the Never

metallicathroughtheneverblurayOhjaus: Nimród Antal
Käsikirjoitus: Nimród Antal, Kirk Hammett, James Hetfield, Robert Trujillo, Lars Ulrich
Tuotanto: Charlotte Huggins
Pääosissa: Metallica (James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett, Robert Trujillo), Dane DeHaan
Arvio: 3,5/5

Ainakin minä erehdyin ennakkomainonnan perusteella luulemaan Nimród Antalin ohjaamaa Metallica Through the Neveriä ihan elokuvaksi, mutta kyllä se on konserttitaltiointi. Se ehkä kymmenkunta minuuttia kaikkineen kestävä, kappeleiden esitysten väliin jaoteltu elokuvallinen tarinantapainen kertoo nuoresta roudarista, Tripistä (Dane DeHaan), joka lähetetään kaupungille noutamaan mystistä laukkua. Johtuneeko sitten Tripin (sic!) nappaamasta pääsiäismunatyyppisesti väritetystä pilleristä, mutta hakumies kokee kovia. Hän joutuu keskelle mellakkaa, jossa ylimpänä häärii mystinen Ratsastaja, jota miellyttää hirttää väkeä lyhtypylväisiin.

Tarina ja sen estetiikka ovat suoraan sieltä seitsenvuotiaan tajunnasta, kuten tietysti koko metallimeininki: Oikein muistuu mieleen kuinka eri jänniä seikkailuja tuli koettua Luurankoliigan ja Pääkallokerhon puitteissa. Maailmantuska Ilmestyskirjan ratsastajineen sentään iski vasta muutamaa vuotta myöhemmin ja onneksi sentään sittemmin hieman helpotti, toisin kuin Metallican musiikissa.

Itse konsertti on elämys muillekin kuin varsinaisille Metallica-faneille. Puitteet ja lavarakenteet ovat megalomaaniset. Show ja soitto kulkevat kellopelintarkasti, oikeastaan vähän liiankin pieteetillä suunnitellusti: mihin katosivat rockin särmä, roso ja räkä?

Metallica Through the Never sisältää konserttitaltioinnin perus blu-rayn lisäksi myös kolmiulotteisena versiona ja dvd:nä. Bonuksia tarjotaan kokonainen levyllinen: mm. pitkä dokumentti yhtyeestä ja Making of.

Vesa Skaffari for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Futurefilm, 2013

Traileri: