STOP THE PRESS!

Mandela: Pitkä tie vapauteen (Mandela: Long Walk to Freedom)

MANDELA - PITKÄ TIE VAPAUTEENOhjaus: Justin Chadwick
Käsikirjoitus: Nelson Mandelan elämäkerran pohjalta William Nicholson
Tuotanto: Anant Singh
Pääosissa: Idris Elba, Naomie Harris, Tony Kgoroge, Simo Mogwaza, Terry Pheto
Arvio: 4/5

Kaikki tietävät Nelson Rolihlahla Mandela– vainaan, tuon Qunun pienen suuren miehen. Hänen uskomaton, omaelämäkertaan perustuva tarinansa tuodaan nyt blu-ray:lle melkoisen spektaakkelin saattelemana. Isosta miehestä on vaivattoman oloisesti saatu aikaan iso elokuva.

Elokuva keskittyy enimmäkseen vankilavuosiin. Olen vähän hämmästynyt, että nuoruus- ja poliittisen heräämisen vuodet jätetään täysin käsittelemättä, samoin kuin presidenttiys ja sen jälkeiset ajat. Toisaalta 95 vuoden tunkeminen pariin tuntiin tuottaisi tuskaa kokeneemmallekin ohjaajalle, saati Justin Chadwickille, jonka meriitit ovat enimmäkseen TV-puolelta. Tämä on nyt hänen näkökulmansa ja sillä selvä. Tarinaa sinänsä ei tarvinne kerrata, nuori juristi havahtuu maailman epäoikeudenmukaisuuteen, alkaa lietsoa väkivallatonta vastarintaa, kunnes olosuhteiden pakosta tarttuu kättä pidempään, vandalisoi vallanpitäjiä ja suljetaan loppuelämäkseen vankilasaarelle. Ja kuten kaikki tiedämme, loppuelämä ei ollutkaan loppuelämä vaan vajaat 30 vuotta, jossa siinäkin on tarpeeksi yhdelle miehelle. Poliittinen paine avaa lopulta vankilan portit ja Mandela nousee ANC-puolueensa ykköstähdeksi ja Etelä-Afrikan presidentiksi. Elokuva loppuu tähän.

Elokuva tulisi nähdä kaikkien mutta miksi ihmeessä ensimmäisen maailman espressonsa väärästä lämpötilasta suurimmat kilarinsa saava kermaperse tästä kiinnostuisi? Ei miksikään. Jatkakaa silmät kiinni taivallustanne, olkaa hyvät. Naapurisalissa on varmaan menossa joku kiva action. Chadwick tavoittaa hyvin Etelä-Afrikan rotusorron ajat mutta saa siihen apua laadukasta työtä tekeviltä näyttelijöiltä. Elokuvassa on paljon uutta asiaa Mandelan elämästä ja karmeita detaljeja. Paljonko on käytetty taiteellista vapautta ja värikynää, sitä en tiedä mutta pituudestaan huolimatta leffa imee. Joutokäyntiä on korkeintaan aivan hetkittäin mutta näin pitkään rainaan se on aika tyypillistä. Varsinaisesti tylsää ei ole. Chadwick käyttää hyvin myös aitoja arkistopätkiä kansannousun ja Mandelan itsensä vaiheista tyylittämään elokuvaa siellä täällä.

Avustajien määrä kiinnittää huomion jo ensimmäisillä minuuteilla ja luku vain kasvaa eksponentiaalisesti elokuvan edetessä. Aivan tolkuton työ on ollut crew’llä. Välillä teki mieli vain katsella avustajien tekemistä ja siltä vaikutti, että kaikkien toiminta ja motiivi oli tarkkaan harkittua. Hienoa työtä. Joukkokohtauksia nimittäin on, paljon. Toinen yksityiskohta, mikä ottaa, ei silmään vaan korvaan, on kieli. Mandelan äidinkieli lieni xhosa, sitä puhutaankin muutamassa kohtauksessa mutta muuten mennään murteellisella, huonolla englannilla. Huono ratkaisu mutta rahoittajien mielipiteen ymmärrän kyllä. Ja jos tällä saadaan tärkeän miehen tarinalle ylimääräisiä katsojia, niin menköön.

Iso plussa myös siitä, että elokuva ei kaunistele päähenkilöään. Vaikka miehen teot puhuvat puolestaan ja Mandela enimmäkseen kuvataan gandhimaisen viilipyttynä kaverina vastamäessäkin, ei turhaa glooria tai henkilöpalvontaa harjoiteta. Ihminen, mies oli hänkin ja toimi sen mukaisesti eli välillä hyvinkin väärin. Taipumus jopa perheväkivaltaan ensimmäisessä avioliitossa lyö katsojan täysin kanveesiin. Mutta se on hyvän henkilökuvan merkki. Voi melkein uskoa, että tässä ollaan niin lähellä oikeaa Mandelaa kuin kameran välityksellä voi päästä. Ja siitä iso kiitos myös Idris Elballe, joka kasvaa roolinsa mukana uskottavaksi rauhan mieheksi ja tekee Mandelasta ihmisen, johon kaikkine virheineenkin haluaa samaistua.

Lisämateriaalina kuusi elokuvantekemisestä kertovaa dokumenttia ja trailereina tarjoillaan muiden Scanboxin julkaisemien dvd-elokuvien trailereita.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Scanbox, 2014

Traileri: