STOP THE PRESS!

Kummeli V

Kummeli VOhjaus: Aleksi Mäkelä
Käsikirjoitus: Timo Kahilainen, Heikki Silvennoinen, Heikki Vihinen
Tuotanto: Timo Kahilainen, Aleksi Mäkelä, Markus Selin
Pääosissa: Heikki Silvennoinen, Heikki Hela, Heikki Vihinen, Timo Kahilainen, Ville Myllyrinne, Kaisa Mattila, Jussi Vatanen, Tom Pöysti, Aake Kalliala
Arvio: 3,5/5

Kylä lähtee!

Kauan on Kummeli rikastuttanut suomalaista viihdemaailmaa. Herranjestas, pitkälti kolmattakymmentä vuotta sitten herrat hiippailivat Kakkoselle ja meno jatkuu. Kummeli V on nimensä mukaisesti porukan viides kokopitkä ja tällä kertaa ohjaajan pallille on saatu Aleksi Mäkelä. Johtuneeko sitten siitä, että räjähdyksiä, actionia, kolareita ja toimintaa riittää enemmän kuin yhdessäkään retkueen rainassa aiemmin.

Elokuva on löyhästi yhteen nidottu hajanaisehko kokoelma tarinoita, joten sen juonta ei varsinaisesti ole olemassakaan. Tai no: Elokuvaohjaaja tekee suurta tieteiselokuvaa ja sen keskeisessä vaikutuspiirissä oleville henkilöille sattuu ja tapahtuu. Elokuvan isoin ongelma onkin, että sen episodimainen rakenne ei oikein ota toimiakseen ja tuntuu yllättävänkin sekavalta. En tiedä johtuuko se scifi-allergiastani vai mistä mutta myös varsinainen elokuvassa kuvattava elokuva, josta nähdään (liikaakin) otoksia, on aivan karmeaa huttua. Siis tarkoituksenahan onkin ollut toki tehdä tieteisparodiaa mutta ei tuo nyt toimi edes siinä kontekstissa. Elokuvapätkät ovat ehdottomasti Kummeli Vitosen kompastuskivi eikä niitä pelasta edes Irina Tundra sivuosassa. Ja kun mokoma moska on elokuvan kehystarinana, niin voi mahoton.

No mutta mutta. Onko tämä sitten hauska? Kummelinhan pitäisi olla. Niin. No. On tämä parempi kuin edellinen Alivuokralainen mutta ei oikein yllä Kultakuumeen eikä oikein edes Jackpotin tasolle. On tämä hankalaa. Olenhan mää Kummeli-fani, hittolainen, mutta kun ei tämä elokuvamuoto oikein porukkaa imartele. Jutut eivät nyt ole mitään mahdottoman mieleen jääviä mutta perus-Kummelifanit löytävät tästä kyllä tuttua henkeä. Ja onpa muinaisesta TV-sarjasta siipaistu mukaan pari vähemmälle huomiolle jäänyttä hahmoakin, mikä on hupaisaa. Mutta tietynlainen väsymys vaivaa käsikirjoitusta, anarkistinen hölmöily on tiessään ja nyt tuntuu kuin olisi vain Kummelikaava kädessä laskelmoitu mikä on hauskaa. Tarjoaa tämä naurut mutta ei takapuoleni ihan revennyt. Vai onko vika minussa ja tympeässä kriitikkoasenteessani? Taitaa olla.

Casting on julma. Aku Hirviniemeä lukuun ottamatta mukana ovat kaikki kynnelle kykenevät suomikomedian mestarit. Erityisen miellyttävää on nähdä Tom Pöystin ja Heikki Kinnusen paluu sketsiviihteen pariin pitkästä aikaa. Yllättävintä on aika vähän tällaisissa kuvioissa nähdyn Kaisa Mattilan kokonaisvaltainen heittäytyminen isoimpaan naisrooliin. Sivuosista mielenvikaisin ja samalla ehdottomasti muistettavin on Jukka Rasilan pierukanttori – nyt jos Jussia valitsevilla kriitikoilla olisi yhtään pelisilmää niin kirjaisitte joulukuussa Rasilan nimen kohtaan ’miessivuosa’. Olisi siinä pompöösilla juhlaväellä ihmettelemistä. Myös Markku Toikka on hulvaton mopojengin naiivina aikamiespoikana. Kummeli-jätkät tekevät yhteensä 23 roolia ja kyllähän Heikki Silvennoinen totta kai on aina hauska, tekee hän mitä tahansa. Ja kuten perinteistä, Heikki Vihisellä ei ole taaskaan housuja jalassa.

Onko nyt hjuva fiilis? Onks kaikki okei? En minä tiedä. Sydäntä korpeaa kun tahtoisin tästä tykätä enemmän. Menen Ohranjyvään.

Lisämateriaalina making of -dokumentti, muutama klippi ja trailereita.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Nordisk Film, 2014

Traileri: