STOP THE PRESS!

Kahleet (Shackles)

kahleetOhjaus: Charles Winkler
Käsikirjoitus: Donald Martin
Tuotanto: Rob Cowan
Pääosissa: D.L.Hughley, Jose Pablo Cantillo, Georg Stanford Brown, Vicellous Reon Shannon
Arvio: 3,5/5

Kahleet kertoo Benistä (Hughley), joka on silpunnut oman hyvän uransa opettajana vetämällä turpaan oppilasta niin, että tämä on joutunut koomaan sairaalahoitoon. Ainoa duuni, mitä miehelle tarjotaan, on nuorisovankilaan perustetun koulun opettajan pesti. Pakko siihen on tarttua, kun muutakaan ei ole. Ben koettaa löytää keinon saavuttaa nuoret, ja vihdoin keksiikin yhden: runous. Yksi luokan oppilaista, Gabriel (Cantillo), osoittautuu varsin lahjakkaaksi. Benin on kuitenkin täysi työ vakuutta miehelle itselleen, saati sitten vankilan henkilökunnalle, että Gabrielissa on ainesta. Ja sitten puuttuukin kohtalo peliin…

Elokuva on tyylikäs. Se kulkee runojen mukana, niputtaa nuorten tuntemukset sanoiksi, ja todella tuo raadollisuuden esiin. Nuorten mielet on jo murrettu, ei niitä yksi opettaja voi enää koota. Syyllinen on yhteyskunta, joka järjestäytyneesti toitottaa, että opetus ei kannata. Kuvaus on hyvin kaunista, raa’an oloista, ja tuo kolkkouden hyvin esille. Myös äänimaailma on erittäin aidon tuntuinen. Näyttelijät tekevät työnsä todella mallikkaasti, varsinkin Jose Cantillo, joka todella tuo esille nuorisorikollisen sisimmässä sykkivän runoilijan. Myös D.L.Hughley suoriutuu loistavasti miehenä, joka on menettänyt kaiken vain puolustaessaan omia periaatteitaan.

DVD on laadullisesti hyvä. Kuva terävä, eikä virheitä ilmene. Ääni myös on erittäin selkeä, eikä pätki. Ektramateriaaleista löytyy melkoinen nippu poistettuja kohtauksia, jotka on ihan hauska katsoa, joskin niiden käyttämättä jättämisen kyllä ymmärtää. Kahleet on hyvä elokuva. Politiikasta kiinnostuneille siitä löytyy paljon järjellistä sanomaa, vankilaelokuvien ystävät löytävät siitä realismia, runouden ystävät puolestaan voivat tuudittautua elokuvan rakenteeseen ja riimittelyihin. Suositeltavaa katsottavaa!

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Rikers Productions Inc., 2005

Traileri: