STOP THE PRESS!

White House Down

white_house_down_blu_rayOhjaus: Roland Emmerich
Käsikirjoitus: James Vanderbilt
Tuotanto: Roland Emmerich, Brad Fischer, Larry J. Franco, Laeta Kalogridis, Harald Kloser,, James Vanderbilt
Pääosissa: Channing Tatum, Jamie Foxx, James Woods, Maggie Gyllenhaal, Jason Clarke, Joey King, Jimmi Simpson
Arvio: 1,5/5

Roland Emmerichin ohjaamassa White House Down –elokuvassa poliisina toimiva Cale (Channing Tatum) tulee haastatteluun Valkoiseen taloon saadakseen paikan presidentin henkeä suojelevasta Salaisesta palvelusta. Samalla voi yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneelle (!) teinityttärelle näyttää vähän paikkoja, ajattelee Cale, vaan kuinkas käykään: työhaastattelusta tulee tavanomaista rankempi kun terroristit hyökkäävät ja headhuntereilla on todellakin aikomus erottaa Calen mieli ruumiista. Cale kuitenkin saa presidentin (Jamie Foxx) mukaansa piilottelemaan talon uumeniin. Taistelu peräti maailman pelastamiseksi alkaa.

Kumman pakkomielteen pistää Valkoinen talo pirstoiksi ovat itselleen kehittäneet siellä Hollywoodissa: tästä ei ole vuottakaan, kun Antoine Fuquan oli samalla asialla ja kutakuinkin samoin juonenkääntein elokuvassa Olympos on valloitettu (2013). Päähenkilöiden näyttelijätkin ovat yhtä avuttomia ja muut roolityöt nekin miten kuten hoidettuja. Sen verran pitää käsikirjoittajalle nostaa hattua, ettei tällä kertaa se ainainen Al Quaida hääräile purkuhommissa, vaan radikaali remontti on maailmanrauhaa finanssipoliittisista syistä vastustavien asekauppiaiden masinoima. Saman tien tekee mieli vetää pipo silmille ihan myötähäpeästä: yhtä surkeaa huumorin viljelyä en ole vähään aikaan nähnyt. Kyllä tulee näin huonon toimintavirityksen äärellä Die Hardeja ikävä.

Kelpoja ekstroja riittää viljalti niistä tavanomaisista pieleen menneistä otoksista sun muista aina melko lailla elokuvanteon kaikki osa-alueet kattaviin pieniin dokumentteihin.

Vesa Skaffari for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Columbia Pictures, 2013

Traileri: