STOP THE PRESS!

Jussi-menestyjä, vuoden 2013 paras kotimainen elokuva Betoniyö DVD-ensi-illassa tänään

Pirjo Honkasalon ohjaama, Pirkko Saision vuonna 1981 julkaistuun samannimiseen romaaniin pohjautuva Betoniyö saa DVD- ja on-demand-ensi-iltansa tänään (keskiviikko 12.2.) vuokraamoissa ja kaupoissa kautta maan. Jussi-menestyksensä myötä Betoniyö on edelleen nähtävissä myös elokuvateattereissa Suomessa.

Kaiken kaikkiaan huimat kuusi Jussi-patsasta juuri kahminut elokuva palkittiin paitsi vuoden 2013 parhaana elokuvana, myös parhaasta ohjauksesta (Pirjo Honkasalo), parhaasta kuvauksesta (Peter Flinckenberg F.S.C.), parhaasta äänisuunnittelusta (Jan Alvermark), parhaasta leikkauksesta (Niels Pagh Andersen) ja parhaasta lavastuksesta (Pentti Valkeasuo).

Marraskuussa teatteriensi-illassa nähty, Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla kotimaassaan ensiesitetty Betoniyö on vakuuttanut Suomen lisäksi myös ulkomailla. Elokuvan maailmanensi-ilta oli Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Lisäksi Betoniyötä on esitetty muun muassa Göteborgin, Pietarin, Rotterdamin ja Thessalonikin elokuvafestivaaleilla. Helmikuussa vuorossa on teatteriensi-ilta Ruotsissa.

Kolme vuosikymmentä sitten kirjoitettu kirja Betoniyö ennakoi tämän päivän tapahtumia. Elokuvan käsikirjoitus on sovitettu nykypäivään. Betoniyö kertoo sirpaleisesta mielestä – siitä, kuinka haavasta tulee arpi, kuinka arvesta kasvaa pelko ja kuinka pelko lopulta muuttuu väkivallaksi.

Betoniyössä 14-vuotias Simo (Johannes Brotherus) etsii vielä omaa identiteettiään ja on altis ympäristönsä vaikutuksille. Simo ja hänen isoveljensä Ilkka (Jussi-ehdokkuuden roolistaan saanut Jari Virman) ovat avuttoman ja arvaamattoman yksinhuoltajaäidin (niinikään Jussi-ehdokas Anneli Karppinen) lapsia. Perheen levoton koti sijaitsee Helsingin betoniviidakon sydämessä. Ilkalla on vuorokausi jäljellä vapautta ennen vankeusrangaistuksen alkua, ja äiti suostuttelee Simon viettämään viimeisen yön veljensä seurassa.

Viimeiseen yhteiseen vuorokauteen mahtuu tapahtumia, jotka veljekset olisivat mieluummin jättäneet kokematta. Simo ei vielä osaa käsitellä näkemäänsä tai huijata itseään, vaan näkee asiat juuri niin kuin ne tapahtuvat. Suodattamattomana maailma näyttäytyy sietämättömänä. Lopulta Simon pelko räjähtää pakokauhun ajamaksi väkivallaksi. Väkivallan ytimestä Simo löytää identiteettinsä – todelliset kasvonsa.

Betoniyö-elokuvan on tuottanut elokuvatuotantoyhtiö Bufo yhdessä ruotsalaisen Plattform Produktionin ja tanskalaisen Magic Hour Filmsin kanssa. Suomessa elokuvan levittää teattereihin Cinema Mondo. DVD on Scanbox Entertainment Finland Oy:n levityksessä. Lisäksi Kustannusosakeyhtiö Tammi on kustantanut kirjan pokkariversiona syksyllä 2013.