STOP THE PRESS!

Rikos ja rangaistus

rikosjarangaistusblurayOhjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Tuotanto: Mika Kaurismäki
Pääosissa: Markku Toikka, Aino Seppo, Esko Nikkari, Hannu Lauri
Arvio: 4,5/5

Rikos ja rangaistus (1983) on Aki Kaurismäen ensimmäinen varsinainen näytelmäelokuvaohjaus. Dostojevskin klassikkoromaanin tapahtumat on jonkin verran muokattuina sijoitettu nyky-Helsinkiin. Teurastamossa lihanleikkaajana työskentelevä Rahikainen (Markku Toikka) ampuu näköjään ilman syytä kuoliaaksi erään liikemiehen. Rahikaisen yllättää itse teossa pitopalvelun työntekijä, Eeva (Aino Seppo), joka ei kuitenkaan paljasta murhaajaa poliisille. Hermosotaa muistuttava kissa ja hiiri –leikki Rahikaisen ja komisario Pennasen (Esko Nikkari) välillä alkaa.

Aki Kaurismäen elokuvien tunnusmerkit – lakoninen ilmaisu, nokkela dialogi, liki kitkerä huumori, yhteiskunnallinen epätasa-arvoisuus ja pienen ihmisen arvokkuus – näkyvät jo tässä esikoisessa. Tuttua on myös Kaurismäen kyky luoda pienin vedoin aitoja ihmisiä, jotka samalla edustavat aatteita ja ideoita.

Dostojevskin teos ilmestyi Venäjällä 1866, Kaurismäki keskittyy lähinnä romaanin dekkarijuoneen jättäen mm. alkuteoksen uskonnolliset pohdiskelut sikseen. Muuten aatteellista sisältöä kyllä löytyy: elokuvan voi nähdä olevan eräänlainen päivitys vallankumouksen jälkeiseen aikaan. Rahikaisen teko on paitsi kosto myös yhteiskunnassa vallitsevaa epäoikeudenmukaisuutta kohtaan. Kuvaavaa on, miten pontevasti Eevan (romaanin Sonja) pomo yrittää saada tutkimuksiin vauhtia, ja miten hädissään hän on, kun hänen alaisensa osoittaa kapinan merkkejä. Rahikainen on pelastamassa työläissisartaan Eevaa, ja sankarin osa on yksinäisyys.

Vesa Skaffari for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Future Film, 2013