STOP THE PRESS!

Juha

juhablurayOhjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Tuotanto: Aki Kaurismäki
Pääosissa: Sakari Kuosmanen, Kati Outinen, André Wilms
Arvio: 3,5/5

Aki Kaurismäen ohjaama Juha (1999) perustuu Juhani Ahon vuonna 1911 kirjoittamaan samannimiseen klassikkoromaaniin. Juha (Sakari Kuosmanen) elelee vaimonsa Marjan (Kati Outinen) kanssa maaseudulla yksinkertaista mutta idyllistä elämää, kunnes sutkin kaupunkilaisen, Shemeikan (André Wilms), urheiluauto hajoaa lähistöllä. Marjassa herää kaipuu johonkin parempaan, ja hän lähtee Shemeikan mukaan suureen kaupunkiin. Shemeikka paljastuu kuitenkin parittajaksi ja muutenkin roistoksi; kolkko kohtalo uhkaa Marjaa. Juha lähtee kaupunkiin hakemaan vaimoaan takaisin.

Kaipa se oli loogisen kehityskulun päätepiste, että Kaurismäki niukkuuden mestarina teki lopulta mustavalkoisen mykkäelokuvan. Ja hyvinhän moinen sopii kaurismäkeläiseen maailmaan: muistumat vanhojen Suomi-filmien kuvaamasta suuren kaupungin paheellisuudesta, kaipuu johonkin menneeseen onnen aikaan, jota ei ehkä ollutkaan ja viattomuuden menetys ovat ehtaa Kaurismäkeä. Mykkäelokuvan tunnelmia tukee mainiosti Anssi Tikanmäen musiikki, joka liikkuu vaivattomasti sinfoniatyyppisestä pauhusta iskelmän kautta rockiin.

Ehkä se on pelkkä makukysymys, mutta ihan Kaurismäen parhaisiin ei Juha mielestäni kuulu. Vähän paradoksaalisesti vähäisetkin välitekstit alkavat tuntua selittämiseltä, kun taas Kaurismäen muissa elokuvissa harvoin ja harkiten pudotetuilla repliikeillä on räjähtävä vaikutus ja voima. Kelpo melodraama kuitenkin.

Vesa Skaffari for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Future Film, 2013