STOP THE PRESS!

XV Arktisen Upeeta –elokuvakilpailun voittajaksi valikoitui Pia Andellin Mesenaatti

XV Arktisen Upeeta –elokuvakilpailun voittajaksi valikoitui Pia Andellin Mesenaatti (Suomi, 2013).  Voittaja julkistettiin festivaalin iltaklubilla lauantai-iltana.
Kilpailun osallistui lähes 90 elokuvaa eripuolilta pohjoismaita, ja sen finaaliin valikoitui esiraadin toimesta 18 elokuvaa. Finaalielokuvat nähtiin Arktisen Upeeta –festivaalin kilpailunäytöksissä.

Elokuvakilpailun finaaliraadissa olivat Pohjola-Nordenin Maija Keskinen, ohjaaja Heikki Kujanpää sekä Jyväskylän yliopiston filosofian ja kasvatustieteiden tohtori, kulttuurikasvatuksen dosentti (JY), taide- ja esteettisen kasvatuksen filosofian dosentti (TY), kasvatusfilosofian dosentti (HY) sekä yliopistonlehtori Matti Itkonen. Raati valitsi finalistien joukosta voittajaelokuvan, ja perusteli valintaansa seuraavasti:
”Mesenaatti on määrätietoisesti ja tyylikkäästi ohjattu dokumentti Sara Hildénin rakkaudesta taiteeseen sekä taiteilijoihin. Hildénin ja hänen miehensä Erik Enrothin rakkaustarina tempaa mukaansa. Samalla se laajenee persoonalliseksi tutkielmaksi lähivuosikymmeniemme kulttuurihistoriasta ja koetusta arjesta. Napakasti leikattu, ajatuksekkaasti kuvattu ja arkistomateriaalia onnistuneesti hyödyntävä elokuva välittää 60- ja 70-lukujen hengen kouriintuntuvasti. Kiehtovinta dokumentissa on sen kyky antaa katsojalle vapaus tehdä omia päätelmiään tarinan henkilöistä ja tapahtumista.”

Raati jakoi kilpailussa myös yhden kunniamaininnan, joka myönnettiin Mesenaatin musiikille. Raadin perustelut olivat seuraavat:
“Timo Hietalan säveltämä musiikki poimii olennaisia elementtejä elokuvan kuvaamasta ajanjaksosta säilyttäen persoonallisen otteensa ja luoden samalla elokuvalle vahvan tunnelman.”

Elokuvan ohjaaja itse kommentoi voittoaan seuraavasti:
“Sara Hildén ei ollut helppo tapaus, Elokuvanteko oli vaikeaa, kun kuvallista ja kirjallista materiaalia löytyi huonosti. Kuvanveistäjä Laila Pullisen sanoin Sara Hildén ‘piti itsensä itsellään.’
Kuitenkin tässä olemme tänään, työ palkittuna, ja vielä kahdesti. Olen iloinen ja ylpeä, että te arvon tuomaristo, katsoitte, että Mesenaatti, tämä matka toiseen ihmiseen ja aikakauteen, oli sen arvoinen.  Erityiskiitos vielä siitä, että joskus liian vähälle huomiolle jäävä elokuvan elementti, musiikki, sai kunniamaininnan. Säveltäjä Timo Hietala lähettää kauttani kiitoksensa. “