STOP THE PRESS!

Full Metal Panic – Mission.05

full_metal_panicOhjaus: Koichi Chigira
Käsikirjoitus: MITHRIL with Shoji Gatoh
Tuotanto: GONZO/Digimation with Shoji Gatoh
Pääosissa: Yukino Satsuki( Kaname Chidori), Seki Tomokazu (Sousuke Sagara)

Full Metal Panic – Mission.05

Full Metal Panic, muistan törmänneeni tähän joskus vuosi pari sitten R1 -jenkki -DVD:nä. Silloin se ei sytyttänyt yhdistelmällä lukioikäinen sotahullu mechapilotti, jostain syystä suojeltava söpö tyttö ja viimeinen pisara oli kymmenmetrinen mecha, joka kykenee muuttumaan näkymättömäksi. Tuo mielikuva oli ensimmäisen neljän jakson jäljiltä.

Nyt käsissä on sarjan viides levy. Full Metal Panicin taustaan en paneudu sen paremmin, koska se ei aukea viidenneltä levyltä sen kummemmin. Pikaisen arvailun pohjalta maailma näyttää nykypäivältä, johon on lisätty mechat plus kasa muita ihan yhtä epärealistisia ideoita. Eli ei siis mitään, mikä erottaisi tämän niistä monista muista vastaavanlaisista sarjoista. Sarjan kunniaksi on sanottava että GONZO/Digimation on tehnyt graafisesti erinomaista jälkeä ja NTSCstä PALiin käännös on lähes virheetön. Jenkkidubbi on tasaista ADV –laatua, joka kelpaa varmaan isolle osalle katsojia, mutta pitkän linjan animeharrastajan korvaan kuulostaa kamalalta. Tällä kertaa tosin suomennos on hyvin onnistunut, vähäisempi valituksen aihe on edelleen englanninkielisen tekstityksen puuttuminen.

Jakso 16: The Rising Wind in the Homeland, Part 2

Kuten jakson nimikin kertoo, tämä on toinen osa kolmiosaisesta jaksosta. Päähenkilömme Sousuke Sagara ja loput Mithrilin palkkasoturijoukosta kuljettavat ydinkärjellä lastattua kuorma-autoa aavikolla. Suuremmaksi ongelmaksi heille muodostuu se, että he liikkuvat liian hitaasti siihen nähden, että heillä on haavoittunut ryhmän jäsen mukana. Maisemat tuovat Sousukelle mieleen hänen menneisyyteensä lapsisotilaana kyseisellä alueella.

Jakso 17: The Rising Wind in the Homeland, Part 3

Suosuke ohjaa ryhmän turvaan vanhaan leiriin, jotta he voivat hoitaa Batisten haavat, vaikka hän pelkää että vihollinen löytää heidät. Varsinkin, kun on todennäköistä, että vihollisten joukossa on vanhoja tuttuja.

Jakso 18: Ocean Party

Mithrilin supersukellusveneen Tuatha da Danaanin ensimmäisen operaatiovuoden juhlat, johon Kanami ja Suosukekin ovat saaneet kutsun. Kuten tavallista, tilanne muuttuu ja juhlat joudutaan pitämään veden alla matkalla kohti seuraavaa taistelua.

Full Metal Panic on ulkonäöltään komea sarja ja juonikin on ihan asiallinen. Tämä mielikuva syntyy ainakin kolmen jakson jäljiltä, ja näyttäisi, että alkupään komediallisuus on laantunut. Jos olisin nähnyt koko sarjan, saattaisin pitää siitä ehkä enemmän, mutta kun muu tieto sarjasta perustuu vuoden-parin takaisiin muistikuviin ja siihen mitä eri anime-saiteilla ja episodeguideissa on kerrottu.

Mika Peltola for smackthejack

Photos copyright by MITHRIL 2002