STOP THE PRESS!

Isabelle: nuori & kaunis (Jeune & jolie)

Isabelle: nuori & kaunisOhjaus ja käsikirjoitus: François Ozon
Tuotanto: Eric Altmayer, Nicolas Altmayer
Pääosissa: Marine Vacth, Geraldine Pailhas, Frederic Pierrot, Fantin Ravat, Johan Leysen, Charlotte Rampling
Arvio: 3,5/5

Ranskalaisen François Ozonin (mm. Swimming Pool, 2003 ja Vieras talossa, 2013) ohjaama Isabelle: nuori ja kaunis näyttää yhden vuoden päähenkilönsä elämästä. Kesälomalla Isabelle (Marine Vacht) hankkiutuu eroon hankkiutuu eroon neitsyydestään erään saksalaisnuorukaisen kanssa. Kotona Pariisissa hän ryhtyy prostituoiduksi. Netistä löytämiään miehiä hän tapaa hotelleissa. Saamillaan rahoilla hän ei näy tekevän mitään. Erään asiakkaan kanssa sattuneen traagisen tapauksen jälkeen Isabellan salaisuus paljastuu poliiseille ja vanhemmille.

Isabelle: nuori ja kaunis on raflaavasta juonenkehittelystään huolimatta viileän älykäs kuvaus nuoren naisen aikuistumisesta ja itsensä löytämisestä. Elokuvan aikana Isabelle määrittyy pelkästään muiden katseiden kautta, lähinnä vielä lapseksi, mutta toisaalta myös sukupuoliobjektiksi. Huvittavasti Isabellan äiti – kuten muutkin perheen tuttavapiirin naiset – kokee totuuden tultua ilmi tyttärensä uhkaksi omalle miessuhteelleen. Aikuistuminen voi olla vaikeaa, vaarallistakin, mutta lopulta Isabelle näkee itsensä sellaisena kuin on.

Ozonin elokuva on lopulta vähän liiankin hallittu. Varsinainen elokuvallinen hehku jää enimmäkseen mallina toimivan Vachtin varaan, ja hehkuuhan, mutta silti henkilöt jäävät turhan etäisiksi. Isabelle: nuori ja kaunis on niin sanoakseni perus Ozonia.

Vesa Skaffari for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Mandarin Cinéma, 2013

Traileri: