STOP THE PRESS!

Rocky – Ultimate Edition

rocky_dvdOhjaus: John G. Avildsen
Käsikirjoitus: Sylvester Stallone
Tuotanto: Irwin Winkler, Robert Chartoff
Pääosissa: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers, Burgess Meredith
Arvio: 3,5/5

70-luvun puolessavälissä Sylvester Stallone oli lähinnä b-luokan näyttelijä, jolle ei ennustettu ruusuista uraa. Hän olisi taatusti jäänyt tuolle linjalle, ellei eräs nyrkkeilijähahmo olisi tullut kuvioihin. Tuo hahmo on tietenkin Rocky Balboa. Stallone käsikirjoitti ensimmäisen Rocky -elokuvan käsikirjoituksen nähtyään Chuck Wepnerin ja Muhammad Alin matsin. Elokuvayhtiö kiinnostui käsikirjoituksesta pitkän ajan jälkeen, mutta Rockyksi he halusivat tuolloin ”Peyton Place” -televisiosarjasta ja ”Love Story” -elokuvasta tutun Ryan O’Nealin. Toisaalta tuottajat halusivat Rocky rooliin kovana kaverina tunnetun James Caanin, mutta Stallone kesti taistelun ja pääsi esittämään pääosaa vain sillä ehdolla, että elokuvan budjetti pysyy alle miljoonan dollarin. Näin ei tosin käynyt, mutta pelkästään Yhdysvalloissa Rocky keräsi yli 100 miljoonaa dollaria.

Rocky on amatöörinyrkkeilijä, joka ottelee tuntemattomien suuruuksien kanssa. Voittoja on tullut, mutta ura on jäänyt paikoilleen, eivätkä palkkiot ole kovinkaan kummoiset. Jotta hänestä tulisi tunnettu nyrkkeilijä, hänen olisi päästävä amatöörien ringeistä pois ison rahan kehiin. Se ei kyllä Rockylta itseltään onnistu. Eräänä päivänä tilanne muuttuu, kun nyrkkeilyn raskaan sarjan hallitseva maailmanmestari Apollo Creed (Carl Weathers) tarjoaa tuntemattomalle suuruudelle mahdollisuuden ottaa matsin häntä vastaan loppuottelussa. Hän päättää valita vastustajakseen Rockyn, joka olisi lähinnä ”harjoitusvastustaja”. Rockylle tämä ottelu ei ole leikkiä, vaan totisinta totta, sillä nyt hänellä on elämänsä tilaisuus näyttää, mihin hän pystyy. Avukseen hän tarvitsee vahvatahtoisen vanhan miehen Mickeyn (Burgess Meredith), jotta hänestä tulisi nyrkkeilyn numero yksi.

Tämä ensimmäinen ”Rocky” -elokuva on ehdottomasti sarjan paras osa, sillä tässä ollaan vielä vahvasti maan pinnalla, mitä ei voi sanoa jatko-osista. Lisäksi tarina on tässä vaiheessa vahva ja uskottava ja jopa näyttelijänlahjoiltaan rajoittunut Stallone vetää aidosti hyvän roolisuorituksen. Avildsen ohjaustyö on aivan mainiota verrattuna herran muuhun tuotantoon, kuten ”Karate Kid” -sarja. Ennen kaikkea elokuvan ehkä parhaimmat elementit ovat kuitenkin kuvaus ja musiikki, sillä niillä on pystytty luomaan elokuvaan sopiva tunnelma ja ennen kaikkea Bill Contin hieman mahtipontinen musiikki kohottaa Rockyn ilmaan, kuten hän on eräässä haastattelussa ilmaissut.
Tämä ”Rocky – Ultimate Edition” on varmaan lopullisin versio, mitä tästä elokuvasta enää voidaan kasata. Tosin saattaa olla, että parin vuoden päästä tulee sitten se ”30th Anniversary Special Edition”, jossa kaikki on hyvin ja Stallonen lisäkommenttiraidat lisääntyvät. No, se on sen ajan murhe, mutta tämä ”Ultimate Edition” on kuitenkin hyvälaatuinen paketti kaikin puolin. Se sisältää erittäin hyvälaatuisella kuva- ja äänilaadulla varustetun elokuvan sekä ohjaajan, tuottajan ja näyttelijöiden kommenttiraidan. Toisella levyllä puolestaan tarjoilllaan enemmän lisämateriaalia. Luvassa on mm. ohjaaja John Avidsenin oma dokumentti elokuvan tekemisestä ja säveltäjä Bill Contin tarinointia elokuvan musiikista. Ehkä yksi mielenkiintoisemmista pätkistä on kuitenkin Steadycamistä kertova juttu, jossa käsitellään sitä, miten kamera on vuosien varrella on muuttunut. Jos et vielä omista Rocky -elokuvaa ja haluat hankkia sen, niin ”Rocky – Ultimate Edition” on ehdottomasti hyvä valinta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by MGM Home Entertainment LLC, 2005

Traileri: