STOP THE PRESS!

Maailmojen sota (War of the Worlds) – 2. Disc Special Edition

maailmojen_sotaOhjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Josh Friedman, David Koepp
Tuotanto: Kathleen Kennedy, Colin Wilson
Pääosissa: Tom Cruise, Dakota Fanning, Justin Chatwin, Miranda Otto, Tim Robbins
Arvio: 2,5/5

Englantilaissyntyinen Herbert George Wells (1866-1946) on yksi merkittävimpiä tieteiskirjailijoista. Hänen tuotoksiaan on nähty valkokankaalla eri vuosikymmeninä joko suoranaisina sovituksina tai romaanien ideoihin perustuvina tuotoksina. Wellsin tunnetuimpia romaaneja ovat ”Tri Moreaun saari”, ”Aikakone” ja ”Maailmojen sota”. Jälkimmäinen, marsilaisten hyökkäyksestä maahan kertova romaani, ilmestyi jo vuonna 1898. Ehkä tunnetuin versio tästä romaanista kuultiin Yhdysvalloissa Halloweenina vuonna 1938, kun Orson Welles esitti tarinan radiokuunnelmana ja sai aikaa melkoisen hysterian. Tunnetuimmasta tähän mennessä tehdystä filmatisoinnista on kulunut yli 50 vuotta aikaa, silloin ohjauksesta vastasi Byron Haskin. Nyt Steven Spielberg siirtää Wellsin legendaarisen romaanin uudelle vuosituhannelle ja pääosaa näyttelee nykyisin ”niin onnellinen mies” Tom Cruise.

Cruisen esittämä Ray Ferrier on satamassa työskentelevä noin nelikymppinen mies, jota arvostetaan työmaalla, mutta jota ex-vaimo (Miranda Otto) ja lapset puolestaan pitävät isällisiä vastuita kiertävänä kaverina. Eräänä päivänä Ray saa lapset hoitoonsa, kun ex-vaimo uuden miehensä kanssa lähtee sukulaisiin Bostoniin. Ristiriidat varsinkin vanhimman lapsen Robbien (Justin Chatwin) kanssa alkavat ja nuorimmainen Rachel (Dakota Fanning) alkaa sanella omia ehtojaan. Illalla alkaa tapahtua, kun taivaalle ilmestyy mustia pilviä ja oudot salamat alkavat lyödä yhteen kohtaan. Näinhän ei pitäisi tapahtua, joten Ray uteliaana lähtee katsomaan, mistä on oikein kysymys. Paljastuu, että maassa on jotain, mikä ei ole tältä planeetalta. Talot ja tiet alkavat repeillä ja kaduille ilmestyy olentoja avaruudesta. Niiden tarkoituksena on valloittaa Maa, sillä heidän oma planeettansa on muuttunut asumakelvottomaksi. Nyt Rayn on pakko pelastaa lapsensa ja samalla löytää itsestään vastuullisen isän rooli.

Elokuvan loputtua täytyi rehellisesti sanoa, että se jätti itselleni hyvin ristiriitaisen tunteen. Tämä elokuva oli monen tyylisuunnan sillisalatti. On draamaa, sci-fiä, kauhua, efektielokuvaa ja ties mitä. Siksi katselunautinto on lähinnä vaivautunutta ja myönnän, että paikoitellen meinasin tarkistaa kelloani, nähdäkseni kuinka paljon elokuvaa oli jäljellä. Tom Cruise ei onnistu tälläkään kertaa tekemään hyvää roolisuoritusta, sillä hän ei ole mitenkään uskottavava isänä, joka oppii pikku hiljaa kantamaan vastuuta omista lapsistaan. Eikä parannusta tee se, että hänen tunnetuin ilmeensä, räävitön hymy, on saatu napattua kuvaan melko kornissa kohtauksessa. Varmaan selväksi tuli, että tarinassa on keskitytty juuri isän ja lasten pakomatkaan hyvin hyvin tuhmilta marsilaisilta. Näin ollen muut ihmishahmot jäävät hyvin pintapuolisiksi, eivätkä ne tuo juurikaan lisäarvoa elokuvan tarinalle. Elokuvan ehdottomasti parasta antia ovat juuri erikoistehosteet, jotka Industrial Light & Magic on jälleen kerran loistavasti tehnyt. Siksi Maailmojen sotaa voisi pitää lähinnä Spielbergin välityönä ja Cruisen ehkä keskitason roolisuorituksena.

Markkinoille on tullut kaksi dvd-versiota tästä ”Maailmojen sota”-elokuvasta. Yhden levyn julkaisu ei sisällä mitään lisämateriaalia, ei edes elokuvatraileria, mutta kahden levyn julkaisu tarjoaa juuri sitä, mitä Spielbergin elokuvien materiaalilta voi vain odottaa. Lisämateriaalia sisältävän levyn alussa Spielberg alustaa, miksi elokuvaa lähdettiin tekemään ja miten Tom Cruise tähän hommaan oli kytkeytynyt jo alusta pitäen. Luvassa on tovi herrojen toistensa kehuskelua, ja katsojaa alkaa vähän tällainen etoamaan. Onneksi hyvää materiaalia levyltä kuitenkin löytyy, sillä suhteellisen kattavasti elokuvan tekemisestä on kerrottu eri osin. Ehkä mielenkiintoisinta antia ovat Star Warsin episodi III:ssa käytetty digitaalinen storyboard, jonka avulla näyttelijät ja tekijät pystyvät hahmottamaan millaiselta kohtaus tulee valmiina näyttämään. Toinen mielenkiintoinen pätkä on, kun H.G. Wellsin sukulaiset kertoilevat tarinoitaan heidän isoisästä ja isoisoisästään. Pakettina ”Maailmojen sota – 2. Disc Edition” on tavanomainen, ei mitään yllätyksiä, muttei myöskään pettymyksiä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Paramount Pictures / Dream Works, 2005

Traileri: