STOP THE PRESS!

Umpikuja – Cul-de-sac (Cul-de-sac)

cul_de_sacOhjaus: Roman Polanski
Käsikirjoitus: Roman Polanski, Gérard Brach
Tuotanto: Gene Gutowski, Michael Klinger, Tony Tenser
Pääosissa: Donald Pleasence, Françoise Dorléac, Lionel Stander, Jack MacGowran
Arvio: 4,5/5

Roman Polanski ohjasi Cul-de-sacin Englannissa 1966 heti Inhon jälkeen. Teemoiltaan Cul-de-sac muistuttaa Polanskin esikoispitkää Veitsi vedessä, vaikka tyyliltään kuin toisesta maailmasta onkin. Kun Veitsi vedessä käsitteli valtapelejä ja ihmisen alistamista pienin pinnanalaisin elein, ampuu Polanski nyt täydeltä laidalta. Makaaberilla huumorilla ryyditetty Cul-de-sac on meluisa, irvokas ja absurdi.

Cul-de-sac sijoittuu Polanskin elokuville tyypilliseen eristyneeseen paikkaan. Nousuveden aikaan mantereesta irralleen jäävässä vanhassa linnassa asuu George (Donald Pleasence) nuoren ja kauniin vaimonsa Teresan (Françoise Dorléac) ja valtavan kanalauman kanssa. Eräänä päivänä linnaan saapuvat Richard (Lionel Stander) ja Albie (Jack MacGowran), kaksi ilmeisesti epäonnistuneessa ryöstössä haavoittunutta gangsteria. He jäävät linnaan brutaalisti terrorisoimaan sen asukkeja ja odottamaan pomoaan, salaperäistä Katelbachia kuten Godot´ta odotellaan Beckettin näytelmässä.

Polanskin näkemys ihmisestä on synkkä. Teresa halveksuu heikkona pitämäänsä Georgea. Hän nöyryyttää ja pettää tätä minkä kerkeää. Richard alkaa myös rääkätä Georgea heti tämän heikkouden havaittuaan (George-parka sattuu Richardin saapuessa olemaan Teresan meikkaama ja tämän yöpaitaan pukeutunut). Polanskin maailmassa kaikki ihmissuhteet rakentuvat eriasteiselle alistamiselle. Ihmisissä väijyvät sadistiset impulssit pääsevät valloilleen erikoislaatuisissa olosuhteissa. Jopa poloisen Georgen täytyy kokea ylemmyyttä edes jonkin suhteen, ja kun ei muuhun pysty, hän voi edes potkia kanoja.

Polanskilla näyttää olevan liki pakkomielteenä sijoittaa elokuviensa tapahtumat eristyneisiin ja ahtaisiin paikkoihin. Elokuvanteon mestari saa kaiken kuitenkin näyttämään siltä kuin rajoituksia ei olisikaan. Henkilöohjauskin Polanskilta sujuu: joka ikinen näyttelijä tekee yhden uransa parhaista roolitöistä. Synkästä aiheestaan huolimatta Cul-de-sac on myös holtittoman hauska elokuva, olkoonkin että huumori on makaaberia. Klassikko.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Compton Group, 1966

Traileri: