STOP THE PRESS!

Elämän vonkamies

Elämän vonkamiesOhjaus: Mikko Niskanen
Käsikirjoitus: Paula Virras, Kalervo Lehto, Eero Marttinen, Maija-Leena Ervasti, Kalle Päätalo
Tuotanto: Jukka Mäkelä
Pääosissa: Martti Kainulainen, Pirjo Leppänen, Matti Tuominen, Timo Pylkkänen, Veikko Tiitinen, Soli Labbart, Teuvo Remes, Tapio Remes
Arvio: 3,5/5

Finnkinon kulttuurijulkaisut sen kun lisääntyvät. Tällä kertaa vuorossa on Mikko Niskasen elokuva ”Elämän vonkamies”, joka pohjautuu Kalle Päätalon omaelämänkerrallisiin romaaneihin. Legendaarisen Iijoki-sarjan filmatisointien ensimmäisenä elokuvana ”Elämän vonkamies” ei ole mitään suurta juhlaa niin kerronnaltaan, kuvaukseltaan, kuin näyttelijäsuorituksiltaankaan. Silti siinä on jotain naturalistista viehätystä, jotain minimalistista hienoutta, jonka vuoksi se on hyvin katsomiskelpoinen elokuva. Käsikirjoittajat, joita on ollut yllättävän monta, eivät ehkä ole osanneet ottaa Päätalon tekstistä irti niitä kaikkia tulkinnallisia elementtejä, jotka olisivat antaneet elokuvalle enemmän voimaa. Silti jopa tällaisena leffa toimii melko hyvin.

20-luvun Pohjois-Suomeen sijoittuva elokuva kuvaa Kallen elämän alkuvaiheita. Kalle on utelias pikkunassikka, joka tarkkailee kaikkea ympäröivää ja imee itseensä vaikutteita mistä milloinkin. Hänen isänsä Herkko on kova työmies, joka käy metsätöissä ja ylenee pian myös savotan työnjohtajaksi. Miehellä vain on yksi paha tapa: hän tykkää lyödä korttia. Ja kun rahasta pelataan, voi siinä sivussa mennä omaisuuksia. Kun Herkko ajautuu ongelmissaan yhä syvemmälle velkoihin, myös mielenterveys alkaa pettää. Tämän vuoksi Kallen on otettava isän paikka perheessä, ja niinpä nuorukainen joutuukin jo varhain uittotöihin.

Elokuvassa suurin ongelma on dialogi. Siitä ei usein saa mitään selkoa, ja kun tuo dialogi on vielä sitä ”pohjoisen murretta”, sekavuus tekee katsomisen vaivalloiseksi. Lisäksi ääni tuntuu huojuvan jonkin verran, joskin tämä vika varmaankin on jo alkuperäisessä ääniraidassa: minimaalisella budjetillahan elokuva on tehty. DVD on muutoin laadullisesti melko hyvä. Kuva on niin tarkka, kuin tällaisessa elokuvassa nyt voi olla. Ekstramateriaalia ei ole, mikä on sääli. Perinteisen kotimaisen elokuvan ystävälle ”Elämän vonkamies” on suositeltava hankinta.

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by National-Filmi Oy, 1986