STOP THE PRESS!

Street Fighter: Alpha the Movie

street_fighterOhjaus: Shigeyasu Yamauchi
Käsikirjoitus: CAPCOM & Reiko Yoshida
Tuotanto: CAPCOM / POLYDOR / MANGA ENTERTAINMENT
Pääosissa: Kane Kosugi (Ryu), Yumi Toma (Chun-Li), Reiko Kiuichi (Shun), Kazuya Ichijo (Ken Masters)
Arvio: 4,5/5

Yleensä huolestun, kun käsiini osuu peliin (tietokone- tai konsoli-) perustuva anime. Lähinnä siitä syystä, että ne useasti tuppaavat olemaan karmeinta lisenssiroskaa mitä olla ja voi. Tämä oli ensireaktioni kun sain Street Fighter Alphan käsiini. Hetken mietittyäni välähti mieleeni Street Fighter. Eikös tämä ollut se hassu kolikkopeli missä sitä iskunappia piti oikeasti lyödä lyödäkseen vastustajaa, ja nappulaan kohdistuneen iskun voima vaikutti pelissä lähtevän iskun voimaan? Pieni taustatutkimus paljasti, että Street Fighter ei ollut pelkkä peli vaan ilmiö.

Useiden alkuperäistä Street Fighteria seuranneiden jatko-osien ja modifioitujen bootlegversioiden lisäksi sarja on poikinut läjän sovituksia muihin medioihin, kuten: Street Fighter (elokuva, jossa on mukana mm. Jean Claude Van Damme ja joka on melkein yhtä huono kuin Mortal Kombat elokuva), Street Fighter: The Animated Movie, Street Fighter II V (anime sarja), Street Fighter: Alpha the Movie (jota käsittelemme tarkemmin hetken kuluttua), Street Fighter Alpha Generations (Kertoo mitä tapahtui ennnen Street Fighter Alphaa.), Street Fighter (Amerikassa tuotettu animaatiosarja jolla on hyvin vähän yhteistä muiden sarjojen ja elokuvien kanssa) ja kaiken kukkuraksi on vielä vuonna 1994 White Wolf Publishingin julkaisema Street Fighter -roolipeli, joka perustuu heidän suosittuun storyteller -pelijärjestelmäänsä.

Elokuva alkaa kun tarinan päähenkilön Ryu miettii edesmenneen Senseinsä (opettaja) kuolemaa ja kokee takautuman, missä hän näkee tämän tappaneen Akuman (suora käännös tarkoittaisi paholaista, hmm… varmaan taiteilijanimi). Sillä välin lähistöllä Interpolin agentti Chun-Li ja hänen parinsa Wallace taistelevat mystisen Shadowlaw -organisaation konnia vastaan. Yhden konnista ottaessa pikkupojan panttivangikseen, Ryu puuttuu tilanteeseen pätkien konnat alta aikayksikön ja aiheuttaen sydämen tykytyksiä niin Chun-Lissä kuin Sakurassakin. Ryun palatessa senseinsä haudalle, hän kohtaa mystisen Rosen, joka kertoo Ryulle, että tämän on tultava vahvemmaksi tai pimeys nielee hänet. Tämän kohtaamisen keskeyttää Ryun vanha ystävä ja sparrauskaveri Ken. Pienen keskustelun jälkeen Ken lähtee hakemaan vettä haudan kukille, tällä välin Ryu kokee toisen takautuman koskien Akumaa ja herää keskellä pientä kraatteria, jonka hän on ilmeisesti aiheuttanut itse kontrolloimattomalla Satsui-No-Hadou (Dark Hadou? tekstityksessä.) kyvyllään.

Tämän enempää juonesta en uskalla paljastaa. Elokuvan tekijöiden kunniaksi on sanottava, että he ovat saaneet aikaan erittäin viihdyttävän kahden tunnin ja 35 minuutin anime-elokuvan. Street Fighter on kunnollinen mättöleffa, eli jos etsii kunnon budokan -menoa ja puoli pilvenpiirtäjää romuttavia erikoisliikkeitä (hadôken esim.) tämä on oikea valinta. Jos haluat realistista kuvausta budolajeista… sori taidat joutua odottamaan Yawaran saapumista Euroopan levitysalueella (voi olla ettei tapahdu koskaan.) Visuaalisesti Street Fighter Alpha näyttää yhdeksänkymmentäluvun puolivälin animelta, vaikka se on tuotettu vuonna -99. Eli siinä on hyvin vähän, jos ollenkaan käytetty digi-tehosteita, vain parissa kohtauksessa, kuten esim. Akuman saarella, epäilen että digitehosteita on käytetty. En ole ihan varma, mutta uskon että elokuvan hieman vanhahtavan oloinen ulkoasu on valittu koska Street Fighter Alpha julkaistiin Street Fighter pelien kymmenvuotispäivänä. Äänimaailma on nykynormien mukainen eli: Englanninkielinen 5.1 DD-surround, ja erilliset alkuperäiset japanin- ja englanninkieliset stereoääniraidat.

Mika Peltola for smackthejack.net

photos copyright by Manga Entertainment, 1999